|

Karadeniz İç Anadolu ile buluştu

Özellikle kış aylarında sürücülerin aşmakta oldukça zorluk çektiği Ilgaz Dağını dize getiren Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışı gerçekleştirildi. Tünelle birlikte Ilgaz Dağı 8 dakika gibi kısa bir sürede aşılacak. Açılışta konuşan Başbakan Yıldırım, yeni bir hayalin gerçekleştiğini belirterek, "Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak hayati bir yerdeyiz" dedi.

Yeni Şafak
14:10 - 26/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:00 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı.
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da canlı yayınla açılışa bağlandı.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Açılışını yaptığımız tünelle Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin hayırlı olmasını diliyorum. Bu tünel sayesinde kesintisiz ve güvenli bir yolculukla aşılabilecek. Bu tünelin özellikle kış döneminde sürücülerin korkulu rüyası olduğunu biliyorum. Bu tünelle Ilgaz Dağı 8 dakika gibi kısa bir sürede geçilebilecek. Yaklaşık 4 yılda tamamlanan bu projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.



718 milyon bugünkü rakamla 718 trilyon yatırım bedeli olan bu eser son dönemde seriye bağladığımız büyük yatırımların şu anda son halkasıdır. Türkiye 2002 yılında 83 karayolu tüneline sahipken 14 yılda 189 daha yeni tünel ekledik. Toplamda bu sayı 393'e çıkıyor. Ülkemizi yüksek hızlı tren hatlarıyla tanıştırdık. 29 yeni havalimanıyla 81 vilayeti bulunan ülkemizde 55 havalimanına sahip olduk.



2023 hedefleri doğrultusunda adım adım ilerliyoruz. OECD Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 ülkenin orta gelirli ülkelerden yüksek gelirli seviyesine geçtiğini açıkladı. Sınır içi ve dışında yeni bir İstiklal Harbi veriyoruz. Terörle mücadelemizi unutmadık. Ülkemizin gelişmeye devam ettiği gerçeğini ortadan kaldırmadı. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi bu başarılardır. 2023 hedeflerimizi kimse engellemeyecektir. Türkiye güvenlik sorunları ile birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Ilgaz Tüneli'nin görünen aydınlık yüzünü sizlerle yaşamak isterdim. Bu duygularla 15 Temmuz, terörle mücadele ve El Bab şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.





Başbakan Binali Yıldırım da açılışta açıklamada bulundu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



  • Hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye'yi geleceğin dünyasında zirveye taşıyacak bu dev eserler medeniyet projeler olacak. Bildiğiniz gibi 20 Aralık'ta dünyanın en derin deniz altından geçen Avrasya Tüneli'ni hizmete aldık. O gün bugün İstanbul'da köprülerdeki trafik rahatladı. Asya'dan Avrupa'ya birkaç dakika içerisinde konforlu bir seyahat yapılıyor. Ayrıca Cuma günü enerji sektöründe 2 dev projeyi de hizmete aldık. Enerji sektörüne katkı sağlayacak Tire ve İzmir'de tarım sektörüne yarayacak projelerin açılışını yaptık. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak hayati bir yerdeyiz.

Biz geldiğimizde 6 bin 100 km bölünmüş yol vardı, 25 bin 197 km'ye çıkardık. Bölünmüş yollarımız vardı ama bölünmüş yollarımızda asfalt yoktu. Bolu Tüneli'ni hatırlayın. 12 hükümet 23 bakan değiştirdi, tünelde değişen birşey olmadı. Biz geldik o tüneli de bitirdik. 50 km tünel 80 yılda yapan bir Türkiye'den 14 yılda 346 km tünel yapan bir Türkiye'ye geldik. Sadece bu sene 1000 km'ye yakın bölünmüş yol yaptık, 82 km tünel bitirdik. Türkiye nereden nereye geldi. Çalışınca oluyor. Durmak yok yola devam. Bütün bunlar 79 milyon milletimizin duası ve desteğiyle oldu.



1946'dan bu yana Türkiye'de 47 hükümet değişmiş, normal şartlarda 17 tane olması lazım. Güçlü siyaset olmayınca işler geriye gidiyor bunların içinde darbe hükümetleri de var. AK Parti iktidarında da 3 tane darbe girişimi oldu. Koalisyon olsaydı biz de şapkamızı alır giderdik. Milletimiz 15 Temmuz'da darbecilere darbeyi yaptı. Bu tünel 15 Temmuz şehitlerimizin hatırasını yaşatacaktır. Bugün bu tüneli açmaktan bahtiyarlık duruyorum.



Önce milletin desteği, yetmez ama bu ülkeye sevdalı olan bu ülke için gecesini gündüzüne katarak her türlü kumpasa darbe girişimine engellere karşı koyan bir Cumhurbaşkanımız var. Onun ekibi olarak bizler bir olduk, bu güzel eserleri ülkemize kazandırdık. Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum.



"Yaşadığımız acıları unutturmayacağız"


Ülkemize kazandırdığımız her eser Türkiye'nin geleceği, milletin huzuru ve mutluluğu için bir yatırımdır. Millete hizmet yolundan bizi asla kimse geri döndüremez. Sizlerin desteği oldukça aşamayacağımız dağ yok. Tıpkı burada olduğu gibi. O gece 15 Temmuz gecesi milletin yazdığı desten bizim yolumuzu aydınlattı. Onlar ayırmaya bölmeye çalıştıkça biz bir olduk, birlikte Türkiye olduk. Hiçbir güç bu aziz milleti terörle dize getiremeyecek. Yaşadığımız acıları elbette unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye gelecek nesillere aktarılacak.



"Bu tünel hayat kurtaracak"


700 milyonu aşan bu projeyle Çankırı-Kastamonu Ankara'ya komşu oldu. Çankırı Kastamonu arası bundan sonra 1 saatin altına düşecek. Başı dumanlu Ilgaz Dağı'nın size yaşattığı zorluklar tarihe karışıyor. 40 dakikalık mesafe 5 dakikada geçilecek. 2 tünel var biri gidiş biri geliş. Toplam 11 kilometre uzunluğa sahip. Bu tünellerle mesafe de zaman da kısalıyor. Projenin giriş çıkıştaki yolları dahil ettiğimiz de 20 kilometrelik bir uzunluğu var. Bu proje ile 8 milyon litre yakıttan tasarruf ve zamandan tasarruf sağlanacak. Böylece ekonomiye 40 trilyon katkı sağlanacak. Burada yaşanan trafik kazaları da acılar da bitiyor. Bir insan hayatı dünyaya bedel. O yüzden bu tünel hayat kurtaracak.



Ankara'ya en yakın liman İnebolu Limanı'da Akdeniz'e transit bağlanmış olacak. Nakliyeci esnaf kardeşlerimiz bu tünelin açılışını bekliyor. Araçların Ilgaz Dağı'nda yolda kalma ihtimali ortadan kalkıyor. Laf aramızda ben burada dağda yolda kaldım. Semiha Hanım'ı kız istemeye gitmiştik. Yolda kaldım, o zaman karar verdim bu tünel yapılmalı. Başa gelince daha iyi anlaşılıyor.



Bu memleket için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tünelle birlikte Kastamonu ve Çankırı ekonomisi daha çok canlanacak, İnebolu Limanı büyüyecek ihracat canlanacak. İnebolu Limanı'da bize nasip oldu.



#Binali Yıldırım
#Ilgaz Tüneli
#15 Temmuz İstiklal Tüneli
#Kastamonu
#Recep Tayyip Erdoğan
7 yıl önce