|

Karnesi iyi olana indirim yapılacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Biz karneye bakacağız. Karnesi tamamen pekiyilerle dolu mükellefimizin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde tahakkuk eden vergisinde indirim yapacağız" dedi.

Yeni Şafak
09:59 - 20/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:15 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündeme ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



"Mali disipline kararlılıkla devam edilecek"


Bu ülkenin maliye politikası ülkenin gerçeklerine göre yapıldı diyen Ağbal, "Türkiye'nin bütçe açığı birçok ülkenin bütçe açığından üçte bir oranında az. Borç oranımız yüzde otuzlara düşecek. Bütçe açığını bu kadar kontrol eden bir ülke yok. Kamu bu dönemde bütün bu büyümeyi destekleyecek. Bugün para politikasından büyümeyi sağlamak zor" dedi.



  • OVP ile özel sektör desteğini vereceğiz. 1 milyar liralık destek 3 milyar liraya çıkacak.

Ağbal, "Türkiye'nin mali politikaları global mali politikalara uygundur. Bütçe açığını azaltma programlarımız devam edecek. Büyüme yatırım istihdama destek bir araç olarak destek sürecek." açıklamalarında bulundu.



Türkiye neden yatırım yapılamaz bir ülke olsun diyen Ağbal, neden dolara bu kadar bağlandık sorusuna ilişkin " dolara bağlanmak doğru değil, Türkiyeyi yatırımcılar nadir bir ülke olarak görüyor. Dış yatırımcı içimizdeki bazılarına göre bize daha çok güveniyor. Genç nüfus fazla, eğitime desteğimiz çok fazla, İnsan kaynağımız çok önemli, bizim petrolümüz doğalgazımız yok"dedi.



Ağbal, Bir Moody's raporu tutturuldu gidiyor, bazı çevreler bu malzemeyi kullanmak istiyor halbuki Türkiye konusunda müthiş bir algı olduğunu vurgulayarak, " Türkiye, 2016 ilk altı ayında yüzde 3 büyüdü, enflasyon düştü cari işlem açığı sürdürülebilir durumda. Borç durumumuz bir çok ülkenin gıptayla baktığı bir seviyede. Türkiye'de bankacılık çok güçlü.Müthiş bir ekonomi var geleceği kurabilecek bir toplum var, bunlar Türkiye'nin gerçek resmini görmek istemeyenlerin karalama kampanyası." dedi.



  • Başka rapor ve değerlendirmeler var. Çok sayıda yatırımcı kaynak getirmek için bekliyor.

"Karnesi iyi olana indirim"


2017 inşallah daha iyi bir yıl olacak diyen Ağbal, "4.4 gibi bir büyüme bekliyoruz, tarım sektörü hava koşullarından dolayı bu sene kötü bir yıl geçirdi, turizmde olumsuzluklar oldu, inşallah turizm sıçrayacak. Özel sektörde 2017'de sıçrama yaşanacak. Süper teşvik ile Türkiyeyi yatırım cenneti haline getirdik" açıklamasında bulundu.



  • Özel sektör önemli, yatırımları uzun vadeli büyümeyi yukarı çeker ve verimliliği artırır

Vergi borçları konusundaki soruya Ağbal, "vergi yapılandırması yapıyoruz, şu anda da uyguluyoruz. Vergi borcunu zamanında ödeyen vatandaş için - gelir ve kurumlar vergisi mükellefimiz üç yıl beş yıl geriye dönük tüm vergi beyannamelerini zamanında ödemişse karnesine bakacağız, temiz ise, indirim yapacağız, oran konusunda çalışacağız." dedi.



  • Bu ülkenin bütçesinin iki yakasının bir araya geliyorsa vergilerdendir.

Ağbal, vergi yapılandırması konusunda "2017 yılından sonraki yıllarda da bu uygulama sürmeli, yapılan düzenleme 2017 öncesi ve sonrası için geçerli olacak. Yeni bir sistem. " ifadelerini kullandı.



Bütçe de mali disiplini sağlayacak denge nedir onu belirliyoruz diyen Ağbal, "yüzde 1.1- 1.3 civarında bu defa 1.6 ile yükseldi, Bir yükseliş daha bekliyoruz 1.9 gibi. Ancak bu dönemlerden sonra 1.4 gibi bir oran yakalanacak." dedi



"Yatırıma üretime ihracata özel önem veriyoruz"


Yatırıma üretime ihracata özel önem veriyoruz Ağbal, "her bütçenin gelir ayağı var, ya vergi ya da vergi dışı- özelleştirme - Vergi dışı azalacak ancak vergi oranımız yüzde 14 artacak. 2017 deki ekonomideki canlanma ile vergi gelirlerinde artma bekliyoruz. Yeniden yapılandırma ile de bütçeye ilave gelecek." dedi.




"Biz her zaman bütçede disiplini esas aldık"


Ağbal, "Ak parti hükumetlerinin en önemli özelliği bütçe açığına özen gösterilmesi, bunu neden yapıyoruz 90'lardaki ekonomik dengelerin bozulduğunu biliyoruz, yüksek borçlanma ve enflasyonu hatırlıyoruz, bana göre biz bunu hatırlıyoruz. Biz her zaman bütçede disiplini esas aldık." açıklamasında bulundu.



Vergi konusunda gerçekleşmeleri uluslararası karşılaştırmak gerekir diyen Ağbal, "dolaysız gelirlerin milli gelire oranı düşük. Hala Türkiye'de kayıt dışı istihdam düşüm yüzde 52 olan oran yüzde 32'lere geldi. Hala yüksek... Gelir idaresi koordinasyonunda bazı çalışmalar yapıyoruz, global ekonomik krizden sonra bütün ülkeler rekabet içinde, yatırımcı çekme oranı, gelir ve kurumlar vergisine bakıyor yatırımcı. İrlanda çekim merkezi oldu bunun sebebi gelir vergisi oranını azaltmak." dedi.



2017'de kamuya 60 bin personel alınacağını vurgulayan Ağbal, "dağılımı bakanlar kurulda gerçekleştireceğiz, personel sayısında dünya genelinde iyi durumdayız. Mevcut personel - atılan personellere rağmen - kamu hizmetlerinde aksamaya sebep olmadan bu çalışmaların yapabiliyoruz. Kamu hizmetleri devam edecek." dedi.



Yeniden yapılandırma kapsamında ne kadarlık borç yapılandırıldı sorusuna, Ağbal, "vatandaşımız internet kullanımında maharetli e-devlet üzerinden takip edilebilir, 31 Ekim son başvuru tarihi. Büyük bir başvuru rağbet var. 3 milyon 980 bin başvurudan 32 milyar lira yapılandırılmış, sürüyor" ifadesini kullandı.



"5 milyon vatandaşa mektup gönderdik"


Ağbal, "Büyük bir kampanya yürütülüyor, gelir idaresi reklamları her yerde... 5 milyon vatandaşa mektup gönderdik. Canımıza dişimize taktık, biz de memnun kalacağız vatandaşta memnun kalacak. Maliyenin olmayan güler yüzünü değiştirmek istiyoruz güler yüzlü olmak istiyoruz" dedi.



Maden el sıkıştık, iki taksiti mutlaka öde, diyen Ağbal, "İlk iki taksit mutlaka ödenmek durumunda yoksa sistemden çıkış oluyor.


Biz 15 Temmuzdan sonra bu yasayı gerçekleştirdik. İnşallah başarılı bir uygulama olacak" açıklamasında bulundu.




"2B müthiş bir kampanya oldu"


2B'nin müthiş bir kampanya olduğunu vurgulayan Ağbal,"600 binin üzerinde vatandaşımıza arsayı sattık. Biz taşınmazları ekonomiye kazandırdık. Vatandaş tapuya sahip oldu. Bütçeye gelen rakamdan önemlisi bunun katacağı katma değer önemli, hepimiz kazandık" ifadesinde bulundu.



Gelirden daha ziyade varlıkların ekonomiye kazandırılması çok önemli diyen Ağbal, "Kentsel dönüşüm ile yeni yaşam merkezlerinin kurulması benim en çok hoşuma giden şey oldu" dedi.



Ak parti olarak sorunları halının altına sürmedik diyen Ağbal, "Bir çok konuşulan şeyi çözdük. Bir sorun varsa Ak parti bunu yapar.Biz vatandaştan bunu duyuyoruz. 15.bütçemizi yaptık, hazırladık uyguladık, hiç bir yerde yok biz bu bütçe grafiğiyle üst üste seçimleri kazandık" açıklamasında bulundu.



  • Türkiye'nin büyüme rakamları Çin ve Hindistan dışında olumlu olarak ayrışıyor.

Öncelikle Türkiye'nin OVP programda Türkiye 3.2 büyüyecek 4.4 2018-19 büyüme hedefimiz yüzde 5 . Özel sektör yatırımları ihracata katkı verecek. Tüketime dayalı bir büyüme modelimiz yok. Sanayi büyüyecek, özel sektör büyüyecek ,ihracata destek olacak.



  • Bilimin teknolojinin milliyeti olmaz

Bugün Türkiye global rekabet nasıl yapılıyorsa onu yapıyor. Büyüme iç talep yatırım özel sektör tarafından desteklenecek. Global büyüme 2017'de artacak, İnşallah 2017 yılında siyasi gelişmeler çerçevesinde varolan siyasi istikrar garanti altına alınacak.



FED'in faiz arttırım beklentisi satın alınmış bir beklenti.



Biz Türkiye olarak büyüme oranlarını yakalamayı sürdüreceğiz. Biz kredi derecelendirme kuruluşlarını dikkate alıyoruz.





"Rusya bizim iki çok önemli bir ekonomik partner"


Rusya ile ilgili ilişkilerin farklı bir noktaya gelmesi bölgedeki gelişmeler bizim lehimize olacak açıklamasında bulunan Ağbal. "Rusya bizim iki çok önemli bir ekonomik partner" dedi.



Ağbal, "İstatistik konusu çok önemli , iki konu öne çıkıyor. Ülkeler arasında uluslararası uyum olacak ve norm ve standartlar önemli. Doğru politika için doğru bir standart önemli. TÜİK, standartları, onun tarafından belirlenecek bir mesele. Tüketici sepeti, uluslararası anket ve standartları ortaya koyuluyor. Enflasyonun hesaplanması içi Eurostat ile çalışmalar sürüyor. Gıda sektöründe aşırı oynaklıklar var, mevsimsellik dışında dış etkiler de gıda fiyatlarını etkiliyor. Gıda konusunu Mehmet Şimşek başkanlığında daha üst bir düzeyde incelemeye aldık, Merkez bankasına izleme görevi verildi." dedi.



  • Önümüzdeki üç yılda enflasyonla mücadele edilecek.
Başkanlık sistemi


Ağbal,"Ülkelerin ekonomik gelişmelerini etkileyen bir çok faktör var. Ülkelerdeki siyasi sitem önemli. karar alma ne kadar erken olursa ekonomi o kadar güçlü olur" dedi.



Bakan Ağbal, "Türkiye'nin kendi siyasi demografisi var. En güçlü model başkanlık. Güçlü siyasi iktidarlar çıkaran bu sistem uzun yıllardır isteniliyor. Ekonomide ileriye dönük güçlü bir sinyal verecek, ben buna inanıyorum. Parlamenter demokrasi bu haliyle sürdürülebilir değil, artık Cumhurbaşkanını halk seçiyor, halka karşı sorumluluğu var. Devlet Bahçelinin açıklamalarını tarihi gerçekleri görmek olarak görüyorum" açıklamasında bulundu.



  • Referandumdaki katılım meclisteki katılımdan fazla olacaktır.

Ağbal, "2017 yılında ekonomideki gelişmeleri bu olumlu takvimden etkileneceğini düşünüyorum. Bu sebeple başkanlık sistemin halk oyuna götürülmesi konusundaki somut ve net adımlar, Türkiye'deki ekonomi noktasındaki algıyı da olumlu bir noktaya taşıyacak." dedi.




2017 bütçesi açıklandı En büyük reform başkanlık sistemi 'Karamsarlığa kapılmaya gerek yok'



#Naci Ağbal
#Türkiye
#OVP
#Başkanlık sistemi
8 yıl önce