|

Kasaplardan yasağa tepki

Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı M. Saruhan Yağmur, kasap esnafına getirilen tezgahta sucuk, köfte, parçalanmış tavuk ve ambalajsız açık ürün satışı yasağının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
10:56 - 11/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:57 - 11/03/2015 Çarşamba
IHA
Yağmur, bugün ülke genelinde 23 bin 800 esnaf siciline kayıtlı kasap bulunduğunu belirterek, "Daha önceden esnafımıza verilen bazı haklar vardı. Küçük esnafın, tezgahında sucuk, köfte, parçalanmış tavuk ve açık ürünler bulunmaktaydı. Yeni çıkan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile sucuk, köfte ve parçalanmış tavuk satışımız yasaklanmıştır. Bu durumda ticaret alanı kısıtlanan esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalması mümkün değil" dedi.


Yeni tebliğin kendilerini inciten yanlarından birinin de doğrudan kasaplık mesleğinin zikredilmesi olduğunu ifade eden Yağmur, şunları kaydetti:


“Sucuk, köfte bizim mazisi asırlar öncesine dayanan geleneksel damak zevklerimizdendir. 5-10 yıldır sanayide üretilmeye başlanan bu ürünü asırlar önce yapan gerçek sahiplerine yasaklama mantığını anlayamıyoruz. Bu konuda belirleyici kısım tüketicilerdir. Bir müşteriye beğenmediği bir ürünü ikinci kez satmak imkansızdır. Biz, devletin görevlileri gibi bizden alışveriş yapan milyonlarca insan tarafından denetleniyoruz. Müşterilerimizin bize olan ilgi ve alakası yüzde 50 pazar kaybına uğrayan sanayicileri endişeye düşürmüş, en kolay hedef olarak gördükleri biz küçük esnaf ve sanatkarların önüne böyle bir tebliğ hazırlattırmak için yoğun bir lobi faaliyetleriyle tebliği de çıkartmayı başarmışlardır. Binlerce esnaf ve sanatkarımız, sektördeki 4 - 5 sanayiciye kurban edilmiştir. Esnafımızın yaşam hakkını neredeyse tamamen yok eden bu tebliğin kaldırılmasını arz ve talep ediyoruz.”
#kasap
#ambalajsız ürün
#sucuk
#köfte
#Et ve Et Ürünleri Tebliği
9 yıl önce