|

Katılım bankalarından yüzde 25 hedefi

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz "Bu yıl, Vakıf Katılım’ın da pozitif etkisiyle katılım bankacılığı sektörünün yüzde 25 büyümesini öngörüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
12:03 - 26/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:11 - 26/03/2016 Cumartesi
AA

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Vakıf Katılım'ın da pozitif etkisiyle katılım bankalarının bu yıl yüzde 25 büyümesini öngördüklerini bildirdi.



Akyüz, yaptığı açıklamada, katılım bankalarının 2014 sonunda toplanan fonlarda 65,4 milyar liraya ulaşan büyüklüğünü, seçim yılı olması nedeniyle oluşan zorluklara rağmen 2015'i yüzde 14 büyümeyle tamamlayarak 74,4 milyar liraya çıkardığını söyledi. Akyüz, "Bu yıl Vakıf Katılım'ın da pozitif etkisiyle sektörün yüzde 25 büyümesini öngörüyoruz. Katılım bankalarının toplam bankacılık sektöründen aldığı pay 5,2 olurken, KOBİ finansmanında yüzde 13'lerde. Söz konusu bankalar esas itibarıyla KOBİ'leri finanse ediyor. Katılım bankaları 16 bin 118 kişiyi istihdam ediyor, buna Vakıf Katılım Bankasının da kurulmasıyla 2016'da tahminen 400-500 kişilik ilave bir istihdam eklenecek." diye konuştu.



Akyüz, söz konusu bankalarda toplanan fonlarda Türk lirası payının yüzde 54, yabancı para payının ise yüzde 46 olduğunu ifade ederek, yabancı paranın yüzde 7'sini kıymetli maden hesaplarının oluşturduğunu aktardı.



Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğuna dikkati çeken Akyüz, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması konusunda oldukça güçlü bir motivasyon bulunduğunu söyledi. Gayrisafi Milli Hasıla'nın 2 trilyon dolar olması, ihracatın ise 500 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini belirten Akyüz, bankacılık sektörünün büyüklüğünün de milli gelire paralel olarak 2 trilyon dolar olmasının amaçlandığını hatırlattı.



- "2025 hedefi 300 milyar dolar"



Osman Akyüz, katılım bankacılığı sektörü pazar payının, 2025 itibarıyla yüzde 15'e ulaşması ve sektörün dünya standartlarında finansal ürün ve hizmet sunar hale gelmesinin, stratejik hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Akyüz, söz konusu büyüklüğün 300 milyar dolarlık aktif büyüklüğe karşılık geldiğini aktardı.



Bu yılın geçen yıl seçimlerden etkilenen atmosfere göre daha olumlu geçeceğine inandıklarını belirten Akyüz, "Ancak 2016, jeopolitik riskler nedeniyle yüksek maliyetli zor bir yıl olarak karşımızda duruyor." ifadesini kullandı.



Türkiye'de katılım bankacılığı sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesi için yapılması gerekenlere işaret eden Akyüz, "Ürün çeşitliliği ve gelişimiyle hizmet kalitesini arttırmak, kurumsal iletişim, algı ve itibar yönetimi çalışmalarını geliştirmek, gerekli eğitim, insan kaynağı ve sertifikasyon çalışmalarını arttırmak, katılım bankacılığı prensiplerine uygun mevzuat, standart ve düzenlemeleri geliştirmek, İstanbul'un önde gelen finans merkezi olmasına katkıda bulunmak, sektör olarak misyonumuzdur." dedi.

#2023 Hedefleri
#katılım bankacılığı sektörünü
#katılım bankaları
#TKBB Genel Sekreteri
#Vakıf Katılım
8 yıl önce