|

Kaynağın beşte biri Türkiye’ye

Türkiye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında “Donör Fonu” işbirliği anlaşması imzalandı. Bu fon sayesinde EBRD üçüncü ülkelerde iş adamlarına kaynak kullandıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı imza törenin de konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şu anda EBRD yıllık kaynağının yüzde 18’ini Türkiye’de kullanıyor. Neredeyse kaynakların 5’te biri Türkiye’ye kullandırılıyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:33 - 20/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
EBRD üçüncü ülkelerde iş adamlarına kaynak kullandıracak
EBRD üçüncü ülkelerde iş adamlarına kaynak kullandıracak

Fonlarının önemli bir kısmını Türkiye’de değerlendiren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile işbirliğimiz artıyor. EBRD nezdinde kurulacak “Donör Fonu”na ilişkin Türkiye ile banka arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün Ankara’da gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ile EBRD arasında ilişkilerin bir üst seviyeye çıkartıldığını ve bu anlaşmanın Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

EBRD’nin Avrupa’dan Orta Asya’ya ve Akdeniz’e çok geniş alanda faaliyet gösterdiğini belirten Şimşek, Türkiye’nin son üç yıldır kaynak kullanımında birinci sırada yer aldığını ifade etti. Bunun EBRD’nin Türkiye’ye olan güvenini gösterme adına çok önemli olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve hükümetlerimizin sağladığı istikrarı, yaptığı yapısal reformları ve ortaya koyduğu performansı da yansıtıyor. Önümüzdeki dönemde bu güçlü ikili ilişkinin devam edeceğine inanıyorum. Şu anda EBRD, yıllık kaynağının yüzde 18’ini Türkiye’de kullanıyor, bu ciddi bir rakam. Neredeyse kaynakların 5’te biri Türkiye’ye kullandırılıyor” dedi.

HANGİ SEKTÖRLER DAHA REKABETCİ

Yenilenebilir enerji, hastane, altyapı projeleri başta olmak üzere özel sektörün rekabetini artıracak projeler olduğuna işaret eden Şimşek, “Kadınların iş gücüne katılımını destekleyen projeler gibi pek çok alanda bu kaynaklar verimli şekilde kullanılıyor. Geçen birkaç yıl Türkiye iç ve dış şoklarla karşı karşıya geldi. Birçok uluslararası bankanın kafasında soru işareti oluşurken, Başkan Suma Chakrabarti liderliğindeki EBRD, Türkiye’ye olan güvenini devam ettirdi. Zaman zaman bize bütün itirazlara rağmen ‘Türkiye’ye olan güvenim tamdır. Türkiye bu zorlukları aşacak’ dedi. Türkiye, gerçekten de bu anlamda bize güvenenleri hayal kırıklığına uğratmadı” diye konuştu.

İSTİHDAMDA AB’Yİ KATLADIK

Şimşek, hain darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım liderliğinde, hükümetin doğru politikalar geliştirmesiyle çok güçlü toparlanma dönemine girdiğini vurguladı. Ekonomideki bu sürecin devam edeceğini ve Türkiye ekonomisinin başarı hikayesi yazdığını aktaran Şimşek, şunları kaydetti: “Türkiye tek başına küresel krizden bu yana 8,4 milyon vatandaşına iş imkanı sağladı. Avrupa’daki 28 ülke aynı dönemde 4,6 milyon kişiye iş imkanı sağlayabildi.”

Şimşek, Türkiye’nin Avrupa ile reel bir yakınsama içinde olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Biz 2000’li yılların başında kişi başına milli gelirde AB’nin 3’te biri iken, geçen sene 3’te 2’sine ulaştık. İstikrarla, reformla ve doğru politikalarla önümüzdeki 15 yılda AB ile arayı tamamen kapatma fırsatı bulacağız.

  • Türkiye’ye performans övgüsü
  • EBRD Başkanı Suma Chakrabarti, Türkiye’ye yatırım yapmaya başladıklarından bu yana Türkiye’nin en iyi performans gösteren ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Chakrabati, EBRD olarak Türkiye için yaptıklarından dolayı gururlu olduklarını belirtti. “Bugün burada bulunmak büyük bir zevk” ifadelerini kullanan Chakrabarti, Türkiye’ye son 3 senedir 5,4 milyar avro yatırım yaptıklarını bildirdi. Türkiye’ye şu ana kadar 10 milyar avro yatırım yaptıklarını dile getiren Chakrabarti, EBRD’nin Türkiye’de büyük sonuçlar elde ettiğini kaydetti. Chakrabarti, birçok sektörde yatırım yaptıklarını söyledi. Türkiye’ye yatırım yapmaya başladıklarından bu yana Türkiye’nin en iyi performans gösteren ülkelerden bir tanesi olduğunu aktaran Chakrabarti, Türkiye’de özel sektörün ve EBRD’nin bundan önce büyük işler başardığını vurguladı.
#Avrupa
#Türkiye
#Banka
#Fon
6 yıl önce