|

Kenevir Enstitüsü kuralım

Endüstriyel Türk kenevir tohumu üretimi konusunda çiftçilerin bilgilendirilerek teşvik edilmesi gerektiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Sürecin planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalı” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 19/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:32 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor.
2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türk keneviri tohumu üzerinde laboratuvar çalışmaları yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük “Endüstriyel Türk keneviri” tohumunun üretilmesi gerektiğini bildirdi. Kenevirin; petro-kimya, plastik, enerji, biyodizel, kağıt-karton ürünleri, tekstil sektörü, plastik ve alt sektörleri, otomotiv, gıda, tarım ile medikal tıp alanlarında kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitki olduğunu belirten Kaan, “Ülkemizde, uyuşturucu maddeler kanunu gereği üretimi yasaklı tarım ürünleri arasında yer alan kenevirin, 2016 yılında hazırlanan yönetmelik ile yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesi planlanmıştır. Ancak, henüz üretim aşamasına geçilmemekle birlikte, kapsamlı bir planlama da oluşturulmamıştır” dedi.


“TÜRK KENEVİRİ” OLARAK TESCİL ETTİRMELİYİZ

  • Sanayi üretimi için son derece önemli olan ve yüksek verimliliği sayesinde ham madde giderleri noktasında oldukça büyük bir avantaj sağlayan bitkinin, gerekli planlamalar tamamlanarak, bir an önce kontrollü bir şekilde üretimine başlanmasının elzem olduğunu ifade eden Kaan şunları kaydetti: “Kenevirin Anadolu’da tarih boyunca varlığı bilinen türü, Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerine göre kalitesi ve yüksek verimliliğiyle öne çıkmaktadır. Bu farklılığından dolayı, topraklarımızda yetiştirilen ve yerli tohum olan kenevir bitkisini, ‘Türk keneviri’ olarak tescil ettirmemiz gerekmektedir.”

YASAL DÜZENLEME HEMEN YAPILSIN

MÜSİAD olarak üzerinde uzun zamandır çalıştıkları Türk keneviri üretimi ile ilgili elde ettikleri veriler ışığında birtakım öneriler oluşturarak ilgili makamlarla paylaştıklarını bildiren Kaan, gerekli yasal mevzuatın hızlıca yapılmasını istedi. Türk Kkeneviri tohumu üzerinde laboratuvar çalışmaları yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük “Endüstriyel Türk keneviri” tohumu üretilmesi önerisinde bulunan Kaan, şunları kaydetti: “Konuyla ilgili çiftçiler bilgilendirilerek, bitkinin yetiştirilmesi noktasında teşvik edilmeli ve üretime katılımları sağlanmalıdır. Tüm bu süreçlerin takibi ile planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır. Kaan, tohumu, kökleri, dalları ve çiçeğiyle birlikte, tamamından sanayi üretiminde faydalanmanın mümkün olduğu kenevirin, bütün halinde üretim sürecine dâhil edilmesi, buna engel teşkil eden maddelerle ilgili, mevcut yönetmelikte değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.

#Kenevir
#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
5 yıl önce