|

Kıbrıs da mavi vatandır

Doğu Akdeniz’deki tahmini doğalgaz kaynağının Türkiye’nin 572 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirten Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Türkiye’nin denizlerdeki egemenlik hakları da vatan toprağı gibi değerlendirilmeli. Orası da mavi vatan” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 21/04/2019 Pazar
Güncelleme: 01:39 - 21/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Çağrı Erhan (Soldan 2), Ahmet Kasım Han (Soldan 3) ve Mitat Çelikpala (Soldan 4)
Çağrı Erhan (Soldan 2), Ahmet Kasım Han (Soldan 3) ve Mitat Çelikpala (Soldan 4)

Altınbaş Üniversitesi’nde düzenlenen “Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Söyleşilerinde”, Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi konuşuldu. Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ve Prof. Dr. Mitat Çelikpala’nın da katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, 1990’ların sonundan itibaren Kıbrıs Adası çevresinde ciddi miktarda doğalgaz kaynağı bulunduğuna dair veriler çıkmaya başladığını ve 2000’lerin başında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail’in bölgede arama faaliyeti başlattığına dikkat çekti.

3 GEMİ İLE BÖLGEDEYİZ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin münhasır ekonomik bölge ilan ettiği sahanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz yetki alanıyla çakıştığını anlatan Erhan, taraflar arasındaki ihtilafın da buradan çıktığını belirtti. Erhan, bölgedeki doğalgaz kaynağının Türkiye’nin 572 yıllık, Avrupa’nın ise 180 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğu bilgisini paylaşarak Türkiye’nin bölgede araştırma yapmak için 3 arama gemisi aldığını ve 3 ay önce de sondaja başladığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin denizlerdeki egemenlik hakları da vatan toprağı gibi değerlendirilmeli. Orası da mavi vatan” dedi.

AB’NİN TUTUMU SORUNU KRONİK HALE GETİRDİ

Türkiye’nin Akdeniz politikasının son döneme kadar Kıbrıs gelişmeleriyle sınırlı kaldığı tespitini yapan Prof. Dr. Çağrı Erhan, Kıbrıs Rum tarafının ve Avrupa Birliği’nin tutumu sebebiyle kronikleşen Kıbrıs sorununun, bölgeyle ilgili kapsamlı bir stratejinin oluşturulmasını geciktirdiğini anlattı.

EN ÖNEMLİ ULUSAL ÇIKAR

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kasım Han da Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlarının çizilmesinin Türkiye açısından belki de en önemli ulusal çıkar konusu olduğunu belirtti. Türkiye’nin gerilimi tırmandırıcı bir politika izlemediğini belirten Han, bununla birlikte geri adım atılmayacağı mesajının da kararlılıkla verildiğini vurguladı. Han, mevcut şartlar altında Doğu Akdeniz gazı için ticari olarak en anlamlı yakın rotanın Türkiye olduğunu vurguladı.

  • TÜRKİYE OYUNA GERİ DÖNMELİ
  • Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Türkiye ile işbirliği yapmanın bölge ülkeleri ve Avrupa Birliği için en doğru seçenek olduğunu belirtti. Bölgenin en büyük piyasası olan Türkiye’nin Doğu Akdeniz ülkeleri tarafından denklemden dışlanmaya çalışıldığını belirten Çelikpala, Türkiye’nin oyuna geri dönmesi gerektiğini kaydetti. Çelikpala; Türkiye’nin bölgedeki kaynakların araştırılması konusunda kendisinden önce harekete geçerek yol alan uluslararası şirketlere yetişmek için daha çok çaba göstermesi gerektiğini de vurguladı.
#Doğal Gaz
#Çağrı Erhan
#Kıbrıs
#​Altınbaş Üniversitesi
5 yıl önce