|

Kıdem tazminatı garanti

Kıdem tazminatı modeli tamam. Kazanılmış hakların korunduğu sistemde, işveren her ay çalışanın hesabına prim yatıracak. Sistemle çalışanın tazminatına garanti gelecek

Yeni Şafak
10:16 - 20/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:18 - 20/01/2016 Çarşamba
Diğer

Hükümet, çalışma yaşamında köklü değişiklikler için kolları sıvadı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modeli somutlaştırıldı. Bireysel Kıdem Fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu kıdem hesabına geçiliyor. Takvim'in haberine göre, çalışanlar kıdem primini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Yeni model şöyle çalışacak:


Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak.


Bireysel emeklilik hesabı gibi kıdem fonuna da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak özel durumlarda erken çekme olacak.


Tazminat birikiminin bir kısmını Fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. Bireysel emeklilik şirketini ise işveren seçecek.


Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek.


Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.


İşten çıkarılan gibi, istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle 1 gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.


Sendikaların devlet garantisi talebine karşılık çözüm ortaya konulacak.


Mevcut sistemde 1 yıllık çalışmaya karşılık 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alınabiliyor. 1 yıl içinde 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranının yeni sistemde nasıl olacağı taraflarla netleştirilecek. TİSK, TOBB, TÜSİAD 15 güne indirilmesini istiyor, Türk-İş ise 29.5 günü bile kabul etmeyeceğini belirtiyor.


İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek.



KAZANILMIŞ HAKLAR GÜVENCEDE

Fon sistemi ile hem kazanılan hem de gelecek haklar korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda, yeni sisteme geçiş mümkün olacak. Ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden


kıdem hakkı sürecek.



UZLAŞMA SONRASI ŞUBAT'TA MECLİS'TE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren kesimi ile kıdem tazminatı, güvenceli esneklik, özel istihdam büroları için yeniden masaya oturacak. Önceki hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı tartışması iş güvencesine odaklandı. İşçi ve işveren kesimiyle uzlaşma sağlanması durumunda bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek. Kıdeme ilişkin yasal düzenlemenin Şubat ayında Meclis'e gönderilmesi hedefleniyor.

#Kıdem tazminatı
#tazminat
#işveren
#çalışan
8 yıl önce