|

Kış düğününde yüzde 50 iskonto

Yılda 675 bin çiftin evlendiği ülkemizde, yaklaşık 40 bin liraya mal olan düğünler, kış aylarında yarı fiyatına iniyor. Kişi başı ücretin 100 liradan başladığı otel organizasyonları, bayram sonrasındaki hareketliliği bekliyor. Sektör, 20'den fazla işkoluna da ekmek kapısı olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:30 - 11/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yılda 675 bin çiftin evlendiği ülkemizde, tüm iş kollarıyla beraber düğün sektörü, 30 milyar lirayı buluyor. Yaz organizasyonlarına veda edilen şu günlerde sektör, Kurban Bayramı sonrasında sayısı artacak olan kış düğünlerini bekliyor. Yaz aylarında 40 bin lirayı bulan evlenme maliyeti, kış aylarında neredeyse yarı fiyatına iniyor. Kış düğünleri sezonu 20'den fazla iş koluna talep oluşturuyor. Bu durum, sektör için de kazanç anlamına geliyor. Kış düğünlerinde düşen fiyatlar, çiftlerin yüzünü şimdiden güldürmeye yetiyor. Sektör temsilcileri, evlenme planı yapan çiftlere en popüler aylar olan temmuz ve ağustos dışındaki dönemleri tavsiye ediyor.



YAZ DÜĞÜNLERİNE VEDA


Organizasyon Firmaları Derneği (OFİDER) Genel Başkanı Gültekin Tepe, düğün organizasyonları maliyetinin 3 bin ila 100 bin TL arasında değiştiğini söyledi. İstanbul'da 500'ün üzerinde düğün salonu, 200'ün üzerinde otel balo salonu, 100'ün üzerinde de kır düğünü mekanı olduğunu belirten Tepe, fiyatların salonun büyüklüğüne, davetli sayısına göre değiştiğine dikkat çekti. Tepe, özellikle 5 yıldızlı otellerin salonlarının bin kişilik olduğunu ifade ederek, "Ancak artık bu kadar büyük düğünler yapılmamaya başlandı. Daha ufak düğünler yapılıyor. Şu anda düğün organizasyonlarında hareketlilik azaldı, artık kış düğünleri başlayacak” dedi. Tepe; süsleme, fotoğrafçı, müzik sistemi harcamalarının salon fiyatına dahil olmadığını belirterek, “Bunlar da dahil edilince 3 bin lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Belediyenin sosyal tesisinde yemek verirseniz kişibaşı 45-50 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Orta gelirli bir vatandaşın düğün salonu masrafı yemek herşey dahil 300 kişilik bir davetli sayısı ile beraber 18-20 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor” ifadelerini kullandı.



YILDA 675 BİN ÇİFT DÜNYA EVİNE GİRİYOR


İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Ümit Yaşar Demir, Türkiye genelinde 675 bin nikah kıyıldığını dile getirdi. Yaşar, “İstanbul'da toplantı ve düğün salonu işleriyle uğraşan 700'e yakın işletme var. Salon maliyetleri; haftaiçi, haftasonu, gündüz, gece, ay ve mevsimine bağlı törene gelecek davetlinin de sayısına göre değişiyor” diye konuştu. Ortalama bir kına için salon maliyetinin bin liradan başlayıp, 15 bin liraya kadar çıktığını söyleyen Demir, şunları kaydetti: "Haftaiçi kına bin liradan başlıyor. Haftasonu ise düğünler 3 bin lira gibi bir ücrete mal oluyor. 300 kişilik bir düğün salonunda ortalama maliyet haftasonu 7 bin ila 9 bin, kış aylarında ise yüzde 20 iskonto oluyor. Sezon bittiği için mekanlar daha çok indirim yapıyor. İnsanlar 3-5 ay öncesinden hatta bir yıl öncesinden bile rezervasyon yaptırıyor."


  1. DÜĞÜN TURİZMİNİN GÖZDESİ İSTANBUL
  2. İstanbul yılda 166 bin organizasyon ile dünya düğün turizminin gözdesi haline geldi. Mobilya, çeyiz, gelinlik, takı ve düğün masraflarıyla Türkiye'de bir çift ortalama 40 bin liraya dünya evine giriyor. Bu rakamda aslan payını ise mobilya ve düğün mekanları alıyor. İstanbul'da bir otel düğünü yapmak isteyen çiftin, kişi başı ortalama 100 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Tarihi mekanlarda ise kişi başı harcama tutarı 500 liradan başlarken, fiyatlar otel 100-500, kulüp 20-70, kır düğünü 50-500, düğün salonu 50-100, sosyal tesisler 150-500, restoran 75-200, tekne düğünü 30-180 lira arasında değişiyor. Düğün ve nikahlarda eş dost, akrabaların geleneksel olarak takı takmaları da diğer sektörlere ekonomik doping oluyor.
#Kış düğünü
#Düğün
#Evlilik
8 yıl önce