|

Kızılay 150 yaşını kutluyor

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Kızılay üç kıtada 26 ayrı milleti bünyesinde barındıran dev bir imparatorluğun mirası ve dünyadaki ‘Hilal’in temsilcisi olan dev bir merhamet çınarıdır” dedi.

Yeni Şafak
15:36 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 15:37 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
​Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık
​Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık

11 Haziran 1868 yılında Hilal-i Ahmer Cemiyeti adı altında kurulup bugüne kadar gelen ve yardım anlamında dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Kızılay, 150 yaşını kutluyor.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, köklü bir çınarın 150’nci yaşını kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirterek, “Kızılay üç kıtada 26 ayrı milleti bünyesinde barındıran dev bir imparatorluğun mirası ve dünyadaki ‘Hilal’in temsilcisi olan dev bir merhamet çınarıdır” dedi.

6.500 Kızılaycı mücadele veriyor

Kızılay’ın tarihi misyonu uyarınca bir yardım kuruluşundan öte bir anlam ifade ettiğini belirten Dr. Kınık, şöyle devam etti: “Bir buçuk asra yaklaşan tarihinde Kızılayımız, insaniyetçilik, tarafsızlık, bağımsızlık ve evrensellik ilkeleriyle nerede yangın, kıtlık, harp ve felaket olmuşsa daima oralara koşmuş; dinine, milliyetine bakmaksızın imkânlarının fevkinde bütün felaketzedelerin, yaralıların yaralarını sarmış ve ihtiyaçlarını gidermiştir. Bu şerefli tarihin oluşmasında pek çok insanın olağanüstü gayret ve fedakârlıkları olduğu muhakkaktır. Bugün dahi bu mücadeleyi veren 6.500’den fazla Kızılaycı, halkımızın dünyaya uzattığı merhamet eli olarak bu ulvi görevi büyük bir özveri ile yerine getiriyor.”

Bu yıl 4 milyon muhtaç vatandaşa ulaşmayı hedefliyoruz

5.6 milyar TL büyüklüğündeki dev bütçesiyle Kızılay’ın toplam 145 ülkede insani faaliyet yürüttüğünü hatırlatan Dr. Kınık, “Kızılay her yıl toplamda, yaklaşık 50 milyon kişiye temas ediyor, 4 milyar TL değerinde insani yardım ulaştırıyor. Geçtiğimiz yıl yurtiçinde 2.5 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımız yardımlarımızla sevindi. 2018 yılı boyunca yurdumuzun dört bir yanındaki 4 milyon muhtaç vatandaşımıza ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

3 Milyon ünite kan bağışı

Kızılay insani yardımların yanında çeşitli sektörlerde vatandaşlarımıza hizmetler de sunduğunu vurgulayan Dr. Kınık, şunları kaydetti:
“Kızılay’ın en büyük, en fazla personel istihdam ettiği alan kan hizmetleri. Ülkemizin toplam kan ihtiyacının yüzde 86’sını Kızılay karşılıyor. 17 bölge kan merkezi, 65 kan bağışı merkezi ve mobil kan bağışı araçlarıyla Türkiye genelinde yaklaşık 1200 hastanedeki hastalara şifa ulaştırıyoruz. 2017 yılı içerisinde 2 milyon 400 bin ünite kan bağışı topladık. Bu yıl içinde 3.000.000 kan bağışı alarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu kanın yüzde 100’ünü karşılamayı hedefliyoruz.”

İnsani yardımda küresel aktör haline geldik

Kızılay’ın her geçen gün artan müdahale kapasitesi ve yetişmiş insan kaynağıyla insani yardımda küresel bir aktör haline geldiğini ifade eden Dr. Kerem Kınık, “Son 10 yılda toplam 137 ülkeye insani yardımda bulunduk. 60 ülkeye ayni yardım, 77 ülkeye nakdi yardım yaptık. Bu rakamlar Kızılayımızın kas gücünü gösteriyor. Ve bu güç de bizi uluslararası alanda söz sahibi yapmaya yetecek düzeydedir” diye konuştu.

Avrupa Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Başkanı

Kızılay’ın ortaya koyduğu insani yardım performansının gerek Birleşmiş Milletler insani yardım örgütleri gerekse dünyadaki tüm Kızılay ve Kızılhaç dernekleri tarafından büyük ilgi ve takdir topladığını belirten Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, “Bu ilginin bir sonucu olarak Kızılayımız geçtiğimiz Kasım ayında Antalya’da yapılan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu’nda Avrupa Bölgesi Başkanlığına seçildi. Rakibimiz Almanya’yı büyük bir farkla geride bıraktığımız seçimin sonucuyla birlikte artık dünyada insani yardım planlamasında ve uygulamasında daha etkin bir konuma gelmiş olduk” ifadelerini kullandı.

#​Kızılay
#Kerem Kınık
6 yıl önce