|

KOBİ krediye daha kolay ulaşacak

Yeni yılda yürürlüğe girecek Taşınır Rehni Kanunu, finansmana erişimi kolaylaştırarak kobi'lere rahat bir nefes aldıracak. Ayrıca 2017 yılı itibariyle KOBİ’lere düşük faizli 17 milyar liralık yeni kredi imkanı da sağlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/11/2016 Cuma
Güncelleme: 23:09 - 17/11/2016 Perşembe
DHA

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu hafta düzenlenen İhracat Zirvesi 2016'da küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmana erişimde karşılaştığı sorunlar konuşuldu. İhracatçı firmalar, bu konudaki şikayetlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile paylaştı. KOBİ'lerin sorunlarını dinleyen Bakan Tüfenkci, finansa erişimde yaşanan dezavantajlara yönelik Taşınır Rehni Kanunu'nu Meclis'ten geçirdiklerini, kanunun 1 Ocak 2017'den itibaren uygulamaya geçeceğini bildirdi. Yasaya baktıklarında özellikle uygulanabilirliği ön plana çıkarmak istediklerini ifade eden Tüfenkci, bu süreçte bankalarla birebir çalışma yürüttüklerini aktardı.





FİNANSMANA ERİŞİMDE UZLAŞI SAĞLANDI


Bankaların hükümetin göstereceği hangi teminatlar doğrultusunda KOBİ'lerle uzlaşacağı konusunu ele aldıklarını dile getiren Bakan Tüfenkci, şöyle konuştu: “Bankalarla birebir oturup konuştuk. Onlar da tek tek ifade ettiler. Örneğin, Ziraat Bankası, 'Çiftçilerimizin ahırında büyükbaş 100 tane hayvanı var ama 100 bin lira kredi alamıyor' dedi. Neden? Ahırı kiralık, gayrimenkulü yok, banka diyor ki 'ben sana kredi vermem.' Ziraat Bankası, 'Ahırdaki hayvanları yasaya yazarsanız biz kredi verebiliriz' dedi. Veya adam ham madde almış ve bunu üretime çevirmesi gerekir, ham maddeyi teminat olarak gösteremiyor ya da adam zar zor kiralık bir yer tutmuş, içinde 300-400 bin dolarlık makinesi var, bankadan kredi istiyor ama bunu teminat olarak gösteremiyordu.”



17 MİLYAR LİRALIK YENİ KREDİ İMKANI


KOBİ'lere nefes aldıracak düşük faizli 17 milyar liralık yeni kredi imkanı sağlanacağını belirten Tüfenkci, “Yeni düzenleme özellikle küçük işletmeler ve esnaflar için önemli. Sürekli gelir getiren meyve ağaçlarını bile teminat verebileceksiniz, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başladığında özellikle küçük işletmelerimiz olumlu dönüşünü görecekler” ifadelerini kullandı. Şimdiki düzenleme ile teminat sorununa çözüm bulduklarını anlatan Tüfenkci, “İhracatımızın yüzde 55'ini karşılayan KOBİ'lerimize finansa erişim noktasında önemli bir destek sunmuş olduk” dedi.



Türkiye yeni bir trende yeni bir yola girecek


Bülent Tüfenkci, 2017'den itibaren Gümrük Birliği'nin güncellenmesi noktasında her şeyin yolunda gitmesi halinde burada atılacak adımlarla Türkiye'nin yeni bir trende, yeni bir yola gireceğini söyledi. Tüfenkci, ihracattaki kilogram değerini artırma konusunda da üretim ve teknolojinin ön plana çıktığını, bu noktada Türkiye'nin bir atak yapabileceğini ifade etti.



#Bülent Tüfenkci
#KOBİ
#Finansman
7 yıl önce