|

Kömürdeki maliyet artışına devlet desteği

Linyit ve taş kömürü çıkarılan yer altı maden işletmelerindeki maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek geliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:34 - 8/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bakanlar Kurulunca, linyit ve taş kömürü çıkarılan maden işletmelerine, maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesi kararlaştırıldı. Soma kazası sonrasında bir dizi yasal düzenlemeler hayata geçirilmişti.



BAKANLIK YETKİLİ OLACAK


3213 sayılı Maden Kanununa eklenen ek 9 uncu maddesi ile yeraltı madenlerinde çalışanların ücreti 2 asgari ücretten az olamaz şartı getirilmişti.Kararın uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütlerde Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının görüşünü alarak tebliğ çıkarmaya Enerji Bakanlığı yetkili olacak. Hesaplanacak destek ödemeleri, 1 Ocak 2016'dan itibaren hesaplanacak ve 5 yıl süreyle devam edecek. Üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde, istihsal faaliyetlerinin durdurulması ile istihsal faaliyetlerine müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede destek ödemesi yapılmayacak. Yapılan düzenleme ile daha önce maliyet artışları karşılanan kamunun yanında, özel sektörün de maliyet artışları karşılanmış olacak, sonuçta ise tüm yeraltı kömür işletmelerinin yaşaması, gelişmesi, istihdamın artması sağlanacak.


#Linyit
#taş kömürü
#Kömürdeki maliyet
8 yıl önce