|

Konutta mağduriyeti sona erdirecek fesih hakkı geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem konut alıcısını hem de müteahhidi olası mağduriyetten korumak için tek taraflı fesih hakkı getiriyor. Detayları henüz netleşmeyen düzenlemenin Meclis açılır açılmaz gündeme alınması bekleniyor. Uzmanlar ise uygulama ile konut tarafında binlerce mağduriyetin hızlıca çözüme kavuşabileceğine dikkat çekerken, ortaya çıkan zararın tazminine yönelik nasıl bir yol izleneceğini ise merak ediyor.

Kenan Biter
10:01 - 26/04/2019 Cuma
Güncelleme: 09:23 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Foto/Arşiv: Maketten konut satışı.
Foto/Arşiv: Maketten konut satışı.

Geçtiğimiz mart ayında çıkarılan yönetmelik ile müteahhitlik yapacak kişi ve şirketlere mali, mesleki ve teknik yeterlik şartı getiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sefer de müteahhitler ile hak sahipleri arasında yapılan sözleşmelere ilişkin olası mağduriyetleri önlemeye yönelik adım atıyor.

Toprak sahipleri ve konut alıcıları ile müteahhitler arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeyenlere yönelik hukuki düzenleme yapılacak.

TEK TARAFLI FESİH HAKKI

Söz konusu yeni düzenleme kapsamında hem hak sahipleri hem de müteahhitleri olası bir mağduriyetten korumak için yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yönelik tek taraflı fesih hakkı getirilmesi planlanıyor.

MECLİS'İN AÇILMASI BEKLENİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, söz konusu düzenlemenin Meclis açılır açılmaz gündeme getirileceğini açıkladı.

İstanbul Kağıthane'de 4 katlı binanın çökmesine neden olan inşaatın temeli kazılmış bir şekilde uzun zamandır beklediği, çok sayıda kişinin ise bu projenin maketi üzerinden konut aldığı ifade edilmişti.
  • Mevcut sözleşmelerde fesih hakkı bulunuyor. Ancak uzmanlar bakanlığın detaylarının henüz netleşmediği bu adımı ile uzun bir sürece yayılan fesih sürecini kolaylaştıracağını ve ortaya çıkacak olası mağduriyete ilişkin farklı yaptırım ve önlemlerin yer alacağı bir düzenlemeyi de hayata geçireceğini öngörüyor.


BİNLERCE MAĞDURİYETİ ÇÖZEBİLİR

Bakanlık tarafından mağduriyetlerin önüne geçilmesine yönelik atılan tek taraflı fesih adımını yenisafak.com için değerlendiren Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak, 'Maketten konut veya kentsel dönüşüm projelerinde taahhütlerini yerine getiremeyen veya getirmeyen bu nedenle mağdur olan binlerce konut mağduru bulunuyor. Yasalarımız taahhüdünü yerine getirmeyenler için karşı tarafa fesih hakkı veriyor. Ancak bu süre zaman alıyor ve yıpratıcı oluyor. Sayın Bakanın yaptığı açıklamada edinimini yerine getirmeyenler için tek taraflı fesih hakkını getireceklerini ifade etti.
Fesih
hakkının daha hızlı olabilmesi bunun için ayrı bir birim
kurulması zaman kaybetmeden fesih yapılabilmesi için yasal bir
düzenleme yapılması mağduriyetleri çözebilir.
Bu noktada yaşanan mağduriyetlerde ki tazminin de giderileceğini buna uygun yasal bir düzenleme yapılacağını düşünüyorum. Çünkü yapılan açıklama ile ortaya çıkan tazminin giderilmesi noktasında bir beklenti oluştu.'' dedi.

SÜRE ÇOK UZUN OLUYOR

Konut
mağduriyetlerinde en fazla karşılaşılan konulardan
birinin evlerin teslim edilmemesi olduğuna da değinen Kolçak
, ''Bu noktada yasal prosedürler izlense de süre çok uzuyor, çoğu zaman da geçen süre zarfında müteahhit ulaşılmaz oluyor. Edinimini yerine getirmeyen taraf için tek taraflı fesih hakkının hızlıca uygulanacak şekilde yasal zeminin olması önemli.'' diye konuştu.
#Müteahhit
#Fesih
#Sözleşme
#Hatice Kolçak
#Murat Kurum
#Çevre ve şehircilik bakanlığı
#Kenan Biter
5 yıl önce