|

Mevduat dedikodusuna yalanlama

Döviz kurundaki gelişmelerin net bir saldırı olduğunu ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasaları geren dedikoduları tek tek yalanladı: Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Bu dedikoduları yayanlar hakkında işlem başlatılacak. Kurdaki dalgalanmaya karşı piyasayı rahatlatmak için aksiyon planımız hazır. Kurumlarımıs önlemleri pazartesi (bugün) duyuracak. Bütçe dışı giderler için taviz vermeyeceğiz, bakanlıklara bildirdik. Gerekirse Mali Kural uygulayacağız.

Yeni Şafak
04:00 - 13/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:17 - 13/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Kurdaki hareketliliği ekonomik verilerle izahının mümkün olmadığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bunun açıkça ABD tarafından yapılan bir saldırı olduğunu ifade etti. Hürriyet’ten Vahap Munyar’a konuşan Bakan Albayrak, “Küresel finansal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkarır” ifadelerini kullandı.

RUSYA SÜREÇTEN GÜÇLÜ ÇIKTI

Bu saldırı ve sınamayı Rusya’nın da yaşadığını hatırlatan Albayrak, bu ülkenin çok güçlü bir toparlanma yaşadığını kaydetti. Konuyla ilgili gereken adımların atılmaya başlandığını vurgulayan Bakan Albayrak, şu ifadeleri kullandı: “Bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalandırmanın en fazla etkilendiği kesim olan reel sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planımızı hazırladık. Bankalarımız ve BDDK ile beraber gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alacağız”

SUÇLAMALAR ART NİYETLİ

Ülkemizin parasının doğrudan bir ABD başkanı tarafından hedef alındığı böyle bir ortamda, Türk ekonomisine kırılganlık suçlaması yapmanın art niyetlilik olduğunu kaydeden Albayrak şöyle devam etti: “Pazartesi (Bugün) sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Dediğim gibi, tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır.” Bakan Berat Albayrak, bazı çevrelerin döviz hesaplarına el konulabileceği iddialarına sert cevap verdi:

GEREKİRSE MALİ KURAL UYGULARIZ

“Bakın çok net söylüyorum. Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Ama bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla hukuki mücadele sonuna kadar yürütülecek. Yasal işlem başlatılacak” Bütçe disiplinin korunacağını da vurgulayan Albayrak, “Bu hassasiyet için gerekirse hedeflenen göstergeler için Mali Kural uygulayacağız” dedi.

  • Mevduatlara el konulmayacak
  • Cumhurbaşkanlığı’ndan döviz kurlarındaki oynaklık ile ilgili yapılan açıklamada da, Türkiye’nin, ekonomik bir savaş verdiği vurgulandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Mevduatlara el konulmayacak” sözlerinin teyit edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye, ekonomik bir savaş vermektedir. Mevduatlara el konulacak diye bir açıklama yapılmadı. Piyasaları tedirgin etme çabaları kabul edilemez”

BDDK swap işlemlerine sınır getirdi

Spekülatif döviz kuruna karşı Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’ndan yeni hamle geldi. Kurul, swap (değiş-tokuş) işlemlerine sınırlama getirdi. Kurul’dan yapılan açıklamaya göre bankaların swap işlemleri toplamı özkaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyecek. Açıklamada, bu kapsama giren işlemler, yurtdışı yerleşiklerle yapılan bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swapları, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ve swap benzeri işlemler şeklinde belirtildi.

Ruslar doları terk ediyor

Rusya, ABD yaptırımların karşı harekete geçti. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov dolar kullanımını azaltacaklarını belirtti. Yaptırımlar doğrultusunda ABD varlıklarına yönelik yatırımları azalttıklarına işaret eden Siluanov, “ABD varlıklarına yatırımlarımızı önemli oranda azalttık ve azaltmaya devam edeceğiz. Dolar yerine de avro ve Çin yuanı gibi para birimlerinin kullanımını artıracağız. ABD doları uluslararası ticarette tehlikeli bir enstrüman haline geldi.” diye konuştu. Rusya’daki Amerikan şirketlere ise yaptırım uygulamayı planlamadıklarını söyleyen Siluanov, “Çünkü bu şirketler Rusya vatandaşlarını istihdam ediyorlar. Petrol ticaretinde ise yerel paralara geçme ihtimalini değerlendiriyoruz. ABD’nin yaptırımları Amerikalılara geri tepecek.” ifadelerini kullandı.

#Berat Albayrak
#Türkiye
6 yıl önce