|

Kuru meyve ihracatında artış

Güneydoğu'da kuru meyve ihracatı arttı. Ocak-Ekim döneminde 152 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı gerçekleştirilirken, en büyük kuru meyve alıcısı İtalya, ABD ve Almanya oldu.

Yeni Şafak
11:11 - 22/10/2015 jeudi
Güncelleme: 11:45 - 22/10/2015 jeudi
AA

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine kuru meyve gönderdiklerini belirterek, "Bu yıl Güneydoğu'da kuru meyve ihracatı arttı" değerlendirmesinde bulundu.



Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 1-19 Ekim tarihleri arasında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,9 oranında artışla, 18 milyon 121 bin dolarlık kuru meyve ihraç ettiklerini ifade etti.



Ocak-Ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 7,3 artış gösterdiğini vurgulayan Çıkmaz, bu dönemde 152 milyon 886 bin dolarlık kuru meyve ihracatı yaptıklarını kaydetti.



İhracatın artırılması yönündeki çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Çıkmaz, şu bilgileri verdi:



"Ocak-Ekim döneminde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler arasında Antep fıstığı ilk sırada yer alırken, bu ürünü çam fıstığı, kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kayısı ve zerdali çekirdeği takip etti. Ülke grupları arasında ise en fazla Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştirildi."



Ülke bazında bakıldığında en büyük kuru meyve alıcısının İtalya, ABD ve Almanya olduğunun görüldüğünü aktaran Çıkmaz, bu ülkeleri Irak, İran, İspanya, Cezayir ve Fransa'nın takip ettiğini vurguladı.



#Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri
#kuru meyve ihracatı
#Abdulkadir Çıkmaz
il y a 9 ans