|

'Lonca' yurt dışına açıldı

Sanayi ürünleri web portalı www.lonca.gov.tr, gelen talepler doğrultusunda İngilizce olarak da hizmet vermeye başladı. Portal sayesinde işletmeler, ürettikleri ürünlerin yurt içi ve yurt dışı tanıtımını daha kolay ve hızlı yapabilecek.

Yeni Şafak
11:47 - 18/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:19 - 18/01/2016 Pazartesi
AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçen yıl tanıtımı yapılan sanayi ürünleri web portalı "www.lonca.gov.tr"yi ziyaret edenlerin yaklaşık 200 bini bulduğunu belirterek, "Portal gelen talepler doğrultusunda İngilizce olarak da hizmet vermeye başladı" dedi.



Işık, Türkiye'nin sanayi sicil kayıtları esas alınarak oluşturulan sanayi envanteri "Lonca"ya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Lonca'yı ülke sanayisindeki bilgi ve iletişim eksikliğini gidermek amacıyla kurduklarına dikkati çeken Işık, portalın girişimciler, ithalatçılar, ihracatçılar ve araştırmacılar için çok önemli bir veri kaynağı olduğunu söyledi.



Şirketleri ve ürünlerini tek çatı altında toplayan portalın, üreticiler ile yatırımcıların buluşmasını sağladığına işaret eden Işık, Türkiye'de üretim faaliyetinde bulunan binlerce işletmenin ürettiği yüz binlerce ürün bilgisine "www.lonca.gov.tr"den bir tıkla ulaşılabildiğini vurguladı.



Işık, portalın tanıtımı yapıldığı geçen yılın mayıs ayından bu yana yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, şöyle devam etti:



"Sanayi Sicil Kanunu gereği bakanlığımızca tutulan ve sanayi işletmeleriyle ilgili ülkemizin en önemli veri kaynaklarından birisi olan sanayi sicil kayıtları esas alınarak hazırlanan Lonca'da, 131 binden fazla mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmenin unvan, adres, iletişim, ürün bilgileri dinamik olarak izlenebiliyor. Portal yıllık işletme cetvelleriyle güncelleniyor. İl, ilçe bazında 'Hangi işletme ne üretiyor, ne ihraç ediyor, kapasitesi ne, üretirken neleri tüketiyor, hangi enerji türlerini kullanıyor?' gibi 100'den fazla veri alanın yer aldığı sanayi sicil kayıtları, sanayi işletmeleri ile ilgili ülkemizin en önemli veri kaynağı olarak hizmet veriyor."



"Firma tanıtımı daha kolay ve hızlı yapabilecek"


Bakan Işık, Türkçe hazırlanan portalın gelen talepler doğrultusunda İngilizce olarak da hizmet vermeye başladığını dile getirdi. Işık, "Bu konuda yurt dışı ticari müşavirliklerine de duyuru yaptık. Portal sayesinde işletmeler, ürettikleri ürünlerin yurt içi ve yurt dışı tanıtımını daha kolay ve hızlı yapabilecek. Böylece Lonca ile işletmeler adına yeni bir işbirliği ortamı daha oluşturmuş olduk" ifadesini kullandı.



Lonca'nın yurt içi ve yurt dışından ilgiyle takip edildiğini ve takdir topladığını belirten Işık, kullanıcıların Lonca ile ilgili görüş ve önerilerini "sanayicil@sanayi.gov.tr" adresinden bakanlığa iletebileceklerini kaydetti.

#Sanayi ve Teknoloji Bakanı
#bilim
#Fikri Işık
#LONCA Sanayi Web Portalı
8 yıl önce