|

Madene uluslararası standart

Türkiye, madencilik sektöründe yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Maden sahalarımızda yapılan her türlü çalışma verisi artık tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:19 - 7/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Türkiye ‘Milli Enerji Politikası’ kapsamında attığı önemli adımlara bir yenisini ekledi. Madenlerimizin denetimi ve işleyişi uluslararası standartlara kavuşacak. Uygulama ile şirketler tasarruf ederken, yeni istihdam olanakları da sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile yeni bir döneme girildiğini belirtti. Albayrak, CRIRSCO üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisinin artık tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacağını söyledi. “Şimdi madenlerde Türkiye vakti'” diyen Albayrak, “Türkiye'de yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz ki madencilikte de yatırımcılar girsin, kazansın" açıklamasını yaptı.

DIŞARIYA BÜYÜK PARALAR GİDİYORDU

Albayrak, UMREK'in, Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında konuştu.

Albayrak, üyeliğin ne anlama geldiğini ise şu şekilde açıkladı: "Böylece raporlara ilişkin uluslararası güvenin sağlanması ve korunmasını da teminat altına alacağız. Daha önce Türkiye’de hazırlanan raporlar, uluslararası geçerliliği olmadığı için finans kuruluşları tarafından kabul edilmiyordu. Madencilerimiz finansman için yurt dışından raporlama kuruluşlarına kaynak ayırıyordu. Bu da zaman kaybına ve yurt dışına kaynak akışına neden oluyordu. Artık, firmalarımız yurt dışındaki yetkin kişilere büyük paralar ödemek zorunda kalmayacak. Bu raporları artık bağımsız, yetkin kişiler hazırlayacak."

YENİ İSTİHDAM İMKANI

UMREK sayesinde tüm raporlama işlemlerinin artık kendi yetkin mühendislerimiz tarafından yapılacağını vurgulayan Albayrak, "Böylece çok önemli, eğitimli iş gücü istihdamı sağlayacağız” diye konuştu.

Rezervlerimiz hatırı sayılır noktada

Albayrak, maden rezervi noktasında Türkiye’nin dünyanın hatırı sayılır ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, “Ancak önemli olan ne kadar fazla rezerve sahip olduğumuz değil, bu rezervleri işleyecek, bunları değere dönüştürecek sürdürülebilir bir sisteme sahip olmaktır. Bugün maden ithalatımız 11 milyar dolar civarında. Türkiye’yi artık hammadde üretip satan değil, ileri teknolojiyle dünya pazarlarına katma değerli yüksek ürünler sunan bir ülke konumuna getirmek durumundayız” dedi.

Katma değer üretiyoruz

Albayrak, madencilik sektörünün Türkiye için hayati ve kritik bir önem taşıdığını ve ham maddede bir çarpansa, yarı mamulde sekiz, tam mamule döndüğünde 24 çarpana kadar çıkabilecek katma değer üreten bir sektör olduğunu anlattı.

Gelişmiş ülkelerde madenciliğin gayri safi yurt içi hasılaya oranına dikkati çeken Albayrak, “Gelişmiş ülkelerde madenciliğin gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 5’ler, 6’lar, 7’ler düzeyinde. Türkiye’de bu oran yüzde 1’ler düzeyinde. Yetmez, burada 5 kat, 6 kat, 7 kat büyüyecek devasa bir potansiyel var. Bunu değerlendirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Şimdi madenlerde Türkiye vakti

Albayrak, enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi madencilikte de yerli üretimi destekleyerek bu alanda ciddi bir pazar hareketliliği oluşturacaklarını söyledi. Kamunun üzerine düşen her gerekliliği yerine getirerek özel sektöre vereceği desteğin ve sektörün de güven ve cesaret ile elini taşın altına koymasının önemine değinen Albayrak, “Bizler sektörün yanındayız. Bugüne kadar sizinle güçlü iletişimde olduk. Sorunlarınızı en hızlı şekilde çözecek mekanizmaları kurduk. Artık hazırlık dönemi bitti. Şimdi madenlerde ‘Türkiye vakti’ diyoruz” mesajını verdi. Albayrak, UMREK ile yatırımcının risklerini azalttıklarını ve veri kolaylığı sağladıklarını belirtti.

#BErat Albayrak
#Maden
#Enerji
6 yıl önce