|

Maliye'den usulsüzlük operasyonu

Maliye Bakanlığı, başta gayrimenkul sektörü olmak üzere "istisna ve muafiyetlerin" usulsüz kullanımının önüne geçmek için kolları sıvadı.

Yeni Şafak
12:22 - 6/02/2016 Saturday
Güncelleme: 10:36 - 6/02/2016 Saturday
Diğer

Bütün kurumlara yazı yazarak hangi alanlarda istisna uyguladıkları konusunda bilgi istedi. İndirim, muafiyet ve istisnalar gibi uygulamalar nedeniyle toplamaktan vazgeçilen vergi gelirlerini içeren "vergi harcaması raporu" eylülde kamuoyuyla paylaşılacak.


Usulsüzlüğe neden olan uygulamalar hızlı bir şekilde daraltılacak.



Vergi muafiyetinden usulsüz şekilde yararlanan firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.



ENVANTER ÇIKARILDI



Yoksul kesimi gözeten yeni vergi sistemiyle bir evi olan değer artışında ve konut kredilerinde muafiyete ilişkin düzenleme de hayata geçiriliyor.


Vergi teşviki kapsamında işini kuran gençlerden üç yıl vergi alınmayacak, yatırım harcamalarında yüksek oranlı indirime gidilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi kayıplarını önlemek için istisna, muafiyetlerin yeniden değerlendirileceğini söyledi. "Gelir politikaları"nın bütün mevzuatı tarayarak envanter çıkardığını anlatan Ağbal, "Amacına ne kadar uygun gidiliyor bakılacak.



Bütçe hakkı, vergi indirimi istisnasında titiz olacağız. Kurumlara mektup yazıldı. Çıktıları konusunda bilgi toplamaya başladık.


İstisnalar bütün olarak kamuoyu bilgisine sunulacak. Eğer burada analizi iyi yapıp da başlangıçta hizmet görmediğimizi kaldırırsak kazancımız orada olacak" dedi.



Çalışmayla başlangıçta sosyal, ekonomik amacı karşılamayan istisna ve muafiyetlerin kaldırılması öngörülüyor.



KADEMELİ SİSTEM UYGULANACAK


Bu uygulamaların son bulması için gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sistemi de değişiyor.


Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın kaldırılması planlanıyor. Ev alıp satanlardan talep edilen değer artış kazancı vergisinde oransal sisteme geçilmesi öngörülüyor.

#Maliye Bakanı Naci Ağbal
#Maliye Bakanlığı
#operasyon
8 years ago