|

Metal isyan yeniden

Eyleme katıldıkları gerekçesiyle 83 kişiyi işten çıkaran Tofaş’ta grev başlıyor. 'Kimseyi işten çıkarmayacağız' diyerek işçileri üretim bandının başına çeken işverenin sözünde durmaması nedeniyle greve gideceklerin söyleyen Çelik-İş Sendikası Başkanı Ali Cengiz Gül, “Çadır kurmak için emniyete bildirimde bulunduk. İşveren sorumsuz davranıyor. Hakkımızı arayacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 07:04 - 25/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Geçtiğimiz mayıs ayında 10 binden fazla metal işçisinin katılımıyla Oyak-Renault'ta başlayan ve ardından Tofaş, Mako, Coşkunöz, Türk Traktör, Ford gibi taşıt sanayisinin belkemiğini oluşturan eylemler yeniden başlıyor. Eylemlerin ardından anlaşma sağlayan fabrikalar çalışamaya devam ederken, işçileri revize etti. Son olarak Tofaş'ta 83 kişinin çıkarıldığını duyan işçiler ise greve gidiyor.



İŞVEREN SORUMSUZ DAVRANIYOR


Tofaş'ta 3 binden fazla üyesi bulunan ve sendika olarak temsil yetkisine sahip olan Çelik-İş Sendikası atılmalara ilişkin açıklamada bulundu. Sendika Başkanı Ali Cengiz Gül, “TOFAŞ'ta 83 kişi işten çıkarılmıştır. Emniyete resmi yazılarımızı yazdık. Fabrika önünde çadır kurulması ve grev yapılması için. Avukat arkadaşlarımızın hepsi Bursa'da ve yoğun bir şekilde işin hukuki yönüne bakıyor. Biz bu fabrikada sorumluyuz. İşverenin sorumsuzluğunda bile sorumlu davranmaya çalışıyoruz. Bizim üyelerimize sözümüz var. Alacakları her karar uyacağız” dedi.





SÖZ VERİYOR, TUTMUYOR


Son olarak 10 Haziran'da 2 işçinin eylemlerde yer aldığı gerekçesiyle işçi çıkaran Tofaş, tüm görüşmelere rağmen işçileri geri almamıştı. Huzursuzluk çıkardıkları iddiasıyla işçileri istemediğini belirten Tofaş yönetimi, yeniden başlayan ve vardiya durduran eylemlerle işçi çıkarmayacağını taahhüt etmiş bantlar yeniden çalışmıştı. Eylemler başladığından bu yana 3 kere söz veren ve 3 kere sözünde durmayan Tofaş son olarak 83 işçi çıkardı.



İşçiler gizlice revize ediliyor


İşçi çıkarmalar ise sadece Tofaş'ta yaşanmadı. Genel grev döneminde eylemlere destek veren fabrikalarda işçiler az sayılarda fark edilmeden çıkarıldı. Türk Traktör fabrikası işçi alımı için personel vasıflarını düşürmüştü. Ford fabrikasında ise 120 işçinin işine son verilmişti. Bazı fabrikalarda ise mesajlarla işçi çıkarıldığı bildirildi. Tofaş'ta


çalışan işçi sayısı 6 bin 500'ü buluyor.





#işçi
#tofaş
#metal işçileri
9 yıl önce