|

Millet oyunu gördü

Türkiye’nin son haftalarda maruz kaldığı ABD merkezli ekonomik darbe girişiminin Başkan Erdoğan’ın liderliğinde bertaraf edilmesinin ardından toplumun farklı kesimlerinin ilk günden bu yana sergilediği milli duruş raporlara da yansıdı. İstanbul Üniversitesi’nin döviz krizi üzerine yaptığı araştırmada, toplumdaki her 4 kişiden 3’ünün yaşanan süreci 'siyasi kriz' olarak algıladığını gösterdi. Araştırmada ayrıca, Erdoğan’ın kriz sürecindeki duruşunu destekleyenlerin oranı yüzde 65 olurken, 'Ülkem için üzerime düşen her şeyi yapmaya hazırım' diyenlerin oranı yüzde 83 olarak kayıtlara geçti.

Yeni Şafak
16:10 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 17:38 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Dolar'ın  hızla yükselmesinin ardından Erdoğan önderliğinde atılan adımlar hedefini buldu.
Dolar'ın hızla yükselmesinin ardından Erdoğan önderliğinde atılan adımlar hedefini buldu.

Türkiye ile ABD arasında son dönemlerde yaşanan krizin ardından patlak veren ve kamuoyunda '10 Ağustos Ekonomik Darbe Girişimi' olarak bilinen süreç Başkan Erdoğan liderliğinde büyük ölçüde atlatıldı. Krizin ilk gününden bu yana kamu kurumları ve özel sektörün aldığı pozisyonların yanı sıra milletin birlik ve beraberlik görüntüsü de krizin en az hasarla atlatılmasında önemli rol oynadı.

Yaşananlar 'partiler üstü' bir süreç

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanlığı tarafından hazırlanan "Döviz/Dolar krizi üzerine vatandaş algısı-tutum ve davranışlarının analitik boyutta incelenmesi" konulu araştırma da yaşanan sürecin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığını gözler önüne serdi.


  • Araştırmaya göre, toplumdaki her dört kişiden üçü bu krizi 'siyasi' olarak algıladı. Vatandaşların dolar bozdurma noktasında tam bir mutabakat içerisinde olduğunun da vurgulandığı çalışmada, krizin ortaya çıkarabileceği güçlükler konusunda toplumun hemen her kesiminin fedakarlık yapmaya hazır olduğunun altı çizildi.

"Dolarımı bozdurup TL’ye çeviririm"

Türkiye genelinde 12 farklı ildeki vatandaşlarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerin bir diğer önemli sonucu da dolar bozdurma konusunda ülke genelinde büyük bir mutabakatın varlığını gözler önüne sermesi oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 76,3’ü 'Dolarım olsa bugün bozdurup TL’ye çeviririm' görüşüne hakim olduğunu açıkladı.

"Vatanım için fedakarlık yapmaya hazırım"

ABD’nin Türkiye’yi doğrudan hedef alan açıklamaları ve ülkemizi zorda bırakmak için attığı adımlara vatandaşın tepkisi rakamlara da yansıdı.


Halkın yüzde 65’i Erdoğan’ın duruşunu destekliyor

  • Krizin ilk anlarından itibaren kararlı duruşu ve gerek yabancı sermayeye gerek iç piyasalara ve vatandaşlara oldukça net mesajlar veren Başkan Erdoğan’ın attığı adımların halkta bulduğu karşılık araştırma sonuçlarında da görüldü.
  • Araştırmada ‘Cumhurbaşkanının koşulsuz destekliyorum’ diyen kitle yüzde 53,5 iken ‘Kriz sürecindeki duruşunu destekliyorum’ diyenlerin oranı yüzde 64,5 oranına ulaştı.
  • İstanbul ve Ankara’da Erdoğan’ın bu konudaki tutumunu destekleyenlerin oranı oldukça yüksekken, aynı şekilde İzmir’de de yüzde 46,7 düzeylerinde çıktı.

"Krizin sebebi ABD"

Araştırma kapsamında krizin arkasında herhangi bir ülke ya da ülkelerin olup olamayacağı konusu da vatandaşlara soruldu. Krizin asıl sebebinin ABD olduğunu savunanların oranı yüzde 55,43 oldu. ABD’yi yüzde 19,46 ile İsrail, yüzde 12,26 ile İngiltere izledi.


İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuç kısmında, elde edilen bulguların TL de yaşanan ani değer kaybının daha çok siyasi nedenlerden kaynaklandığı algısının güçlü olduğun vurgusu yapılarak, "Bu çerçevede Türkiye tarafından atılan karşı adımların kamuoyunda yüksek bir meşruiyetinin olduğunu göstermektedir" ifadesine yer verildi.

#Erdoğan
#Döviz
#Türk milleti
6 yıl önce
default-profile-img