'Milli taksi' 2019'da hazır

Yeni Şafak
10:20, 13/12/2016, SalıG: Güncelleme: 10:41, 13/12/2016, Salı
Yeni Şafak
'Milli taksi' 2019'da hazır
Yerli elektrikli otomobil öncelikle şehir içi taksiler olarak devreye girecek.

Cumhurbaşkanının “Yok mu yerli otomobil yapacak bir babayiğit?" çağrısının ardından hızla çalışmalarına başlanan Türk otomobilinde mutlu sona az kaldı. 2019 yılında asfalta indirilip seri üretime geçilmesi planlanan yerli otomobilin ilk aşamada ticari taksiler için geliştirileceği belirtildi.

Ülkemizdeki bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminin eksikliklerini gidermek, üretimde teknolojik dönüşümü sağlamak ve uluslararası rekabet gücümüzü artıracak politikalar belirlemek amacıyla birçok önemli projeler yürüten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli otomobili Türkiye'ye kazandırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.



  1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde “Yok mu yerli otomobil yapacak bir babayiğit?" ifadelerini kullanarak Türkiye'deki dev sanayi kuruluşlarına çağrı yapmıştı. Bunun üzerine yerli firmaların yanı sıra Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) harekete geçerek yerli otomobil için çalışmalarına başladı.

2019'da hazır olacak


TÜBİTAK MAM bünyesinde konvansiyonel, tam elektrikli, menzili uzatılmış elektrikli gibi farklı tahrik sistemleri ile çalışan 4 prototip aracı geliştirildi. Bu senenin sonuna kadar geliştirilecek araçlardan en az 30 adetlik bir test filosu oluşturulması bekleniyor.



  • Ar-Ge ve tasarım çalışmalarının yanı sıra, üretim altyapısının kurulması, nihai aracın çıkarılması, marka ve tedarik zincirinin oluşturulması, satış ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve satış sonrası ağının kurulması konularında da çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede yerli otomobilin 2019 yılında asfalta indirilip seri üretime geçilmesi planlanıyor.

İlk aşamada ticari taksiler kullanacak


Bir televizyon kanalında yerli otomobil hakkında açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü “İki koldan çalışıyoruz. TÜBİTAK bünyesindeki çalışma sürüyor. İkinci bir çalışma bakanlık bünyesinde projenin iş modeliyle ilgili. Otomobil yapmak ticari ağırlıklı bir iş. Ticari anlamda bir otomobilin üretilip pazarlanmasına ve küresel başarı elde edilmesine yönelik iş modeli üzerinde çalıştık. Başbakanımıza arz ettik" dedi.




2 lira ile 100 km gidecek


TÜBİTAK'ta geliştirilen batarya teknolojileri, Türk otomobilinde kullanılacak. Bu araç, 2 liralık şarj maliyetiyle, büyük şehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda ise arabadaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Yani şarjı istasyonda değil de araçta taşınacak.



“Dört tekerlekli yürüyen bilgisayar"


Yerli otomobilde sensör teknolojisi ve araçlar arası iletişim sistemi de kullanılacak. Kaza riski oluşturacak durumda araç mevcut sensör teknolojilerinden çok daha hızlı bir şekilde bunu tespit ederek fren sistemini devreye alacak. Ancak fren yapma mesafesi yeterli olmazsa, öndeki araçla iletişim kurarak, eğer müsaitse o araçtan hızını artırmasını isteyecek. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı şimdiki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık “Öndeki araçta bu talebi alacak, çok hızlı bir şekilde değerlendirecek ve önü müsait ise hızını artıracak. Bütün bu işlemler, adeta saliseler içinde yapılacak" dedi.



Türk otomobilini, bu tür teknolojik donanımlarla zenginleştirmeye büyük önem verdiklerini dile getiren Işık, "Piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak" ifadelerini kullandı. Araç 'dört tekerlekli yürüyen bilgisayar' olarak nitelendiriliyor.






Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026