|

Milli ve özgün teknoloji dönemi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASKON’un ev sahipliğindeki “Smart Future Expo Zirve ve Sergisi” etkinliğine katıldı. Ülkelerin rekabet gücünü koruyabilmeleri için teknolojik dönüşümün zorunluluğuna dikkat çeken Varank, ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vurgusuyla yüksek katma değerli alanları milli ve özgün olarak geliştireceklerini söyledi.

Burak Karaca
04:00 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:58 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Mustafa Varank - Hasan Ali Cesur - Nurettin Nebati
Mustafa Varank - Hasan Ali Cesur - Nurettin Nebati

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, küresel büyümeyi aşağı çeken ticareti ambargolardan kurtularak rekabet gücünü koruyabilmenin yolunun milli ve özgün teknolojiler geliştirmekten geçtiğini belirtti. Teknolojik dönüşümün ülkelere yeni fırsatlar ve büyüme imkanları sunduğuna dikkat çeken Varank, "Rekabet koşullarının yeniden şekillendiği bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

ASKON (Anadolu Aslanları İşadamları Derneği) ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Smart Future Expo Zirve ve Sergisi” etkinliğine katılan Bakan Varank, Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi vurgusuyla yüksek katma değerli alanları ve bunların alt bileşenlerini milli ve özgün olarak geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

DİJİTAL TÜRKİYE YOL HARİTASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Haziran ayında yayınlanan “Dijital Türkiye Yol Haritası” hakkında konuşan Bakan Varank, “Bu haritada; insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetim olmak üzere altı bileşen bulunuyor. Bu süreçte imalat sanayimizin ihtiyaç duyacağı niteliklere sahip iş gücünün yetiştirilmesi için çalışacağız. Bir yandan dijitalleşecek işletmeleri destekleyecek, diğer yandan gerekli teknolojileri sunacak yerli tedarikçileri güçlendireceğiz” dedi.

Dijital teknolojileri üretebilmek için evvela “Uygulamalı Ar-Ge Strateji” oluşturacaklarını dile getiren Varank, TUBİTAK’ın konuyla ilgili bir inceleme yaptığını ve Akıllı Üretim Sistemleri Yol Haritası” çalışmasını tamamlandığını vurgularken, “8 kritik teknoloji alanında 29 kritik ürün belirledik” şeklinde konuştu.

6 YILDA 1,6 MİLYAR LİRA DESTEK

Amaçlarının KOBİ’leri, değişimi izleyen değil, değişimi yöneten işletmeler haline dönüştürmek olduğuna da değinen Varank, TÜBİTAK’ın 2012 yılından itibaren sanayinin dijital dönüşümüne hizmet eden teknolojileri, yerli imkânlarla geliştirmek için 1,6 Milyar liralık destek sağladığını belirtti.

Teknoloji kullanıcıları için Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerini kurduklarını anlatan Mustafa Varank, “2019 yılı sonuna kadar 6 merkezin kurulum çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. “Şurası çok açık ki, KOBİ’lerimizin yer almadığı ya da onların ayak uyduramadığı bir dijitalleşme süreci düşünülemez. Amacımız; KOBİ’leri, değişimi izleyen değil, değişimi yöneten işletmeler haline dönüştürmektir. Bu kapsamda KOSGEB’in yürüttüğü çok çeşitli programlarla, KOBİ’lerin teknolojik altyapı yatırımlarını, ar-ge faaliyetlerini ve yüksek katma değerli ürünlerini teşvik ediyoruz. Bu programlar aracılığıyla, son 1 senede dijital dönüşüm projeleri için 260 milyon lira destek ödemesi yaptık” açıklamalarında bulundu.

YURDA DÖNÜŞ 15 ARALIK’TA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilim insanlarının yurda dönüşüne katkı sağlayacak "Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı”nı 15 Aralık'ta hayata geçireceklerini belirterek, programla stratejik değer taşıyan projelere katkı sağlamak üzere alanlarında uzman üst düzey araştırmacıların Türkiye’ye gelmesini hedeflediklerini söyledi. Programın Türkiye vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyruklu araştırmacıları da kapsayacağını dile getiren Varank, 8 farklı alanda teşvikler sunulacağını ifade etti.

Her bir araştırma için araştırma başlangıç paketi ödeneği bulunacağının altını çizen Bakan Varank, “Araştırmacılara ev sahipliği yapan kurumlara genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için 1 milyon TL ödenek verilecek. Başlangıç paketlerinin yanında ev sahibi kuruma 750 bin TL’ye kadar araştırma desteği verilebilecek, ayrıca, aylık gider bursu olarak genç araştırmacılara 20 bin TL, deneyimli araştırmacılara ise 24 bin TL verilecek” dedi.

Dönüşüm teknolojiden geçiyor

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, yeni teknolojilerin, ülkeleri ve işletmeleri dünyayla nasıl etkileşime geçebileceği konusunda dönüştürdüğünü söyledi. Gelecekte müşteri isteklerinin değişeceğini ve ürünlerde daha fazla çeşitlilik talep edileceğini belirten Cesur, ”Küresel rekabette başarılı olmak isteyen şirketler, sürece hızlı bir şekilde uyum sağlamalı” dedi. Cesur, ‘Smart Future Expo’ etkinliği ile bu farkındalığı meydana getirerek teknoloji alanında çağ atlayan bir Türkiye’nin parçası olmak istediklerini dile getirdi.


Tedbirler, dengelenmede başrolde

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 Kasım itibarıyla beyaz eşyada, otomotiv sektöründe ve gayrimenkul alım satımlarda ortaya koyduğu tedbirlerin, bugün Türkiye’nin dengelenme sürecini gerçekleştirmesine kaynaklık teşkil ettiğini belirtti. Zirvedeki konuşmasında dijital dönüşümün insan hayatının her alanını etkilediğine değinen Nebati, bilim ve teknolojide geride kalan ülkelerin, kendi kimliğini ortaya koyacak vasıtaları üretemediği için zayıf kaldığını aktardı. “Türkiye’nin kimliğini, tarihini ve anlamını unutmaması ve her daim aklında tutması gerektiğine inandığımız için, Ar-Ge teşvikleriyle birlikte üretime inovasyon katıp, ihracata dayalı ekonomi modeliyle 2023 hedeflerine daha emin adımlarla yürümeliyiz” ifadelerini kullanan Nurettin Nebrati, Ar-Ge’nin GSYH’deki payının yüzde 3’e çıkarılması için gerekli çalışmaların özveriyle yapıldığını da vurguladı.

#Mustafa Varank
#Hasan Ali Cesur
#Milli Teknoloji
5 yıl önce
default-profile-img