|

Mükellefe vergi indirimi yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda, mükelleflere vergi indirimi ve yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnasını da içeren torba kanun teklifi dün gece kabul edilerek yasalaştı.

Yeni Şafak
07:49 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 09:01 - 24/02/2017 Cuma
Reuters
TBMM Genel Kurulu'nda, mükelleflere vergi indirimi Resmi Gazete'de yayımlandı.
TBMM Genel Kurulu'nda, mükelleflere vergi indirimi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yasa ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 121. maddesi, "Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi" başlığıyla yeniden düzenlenirken, bu çerçevede ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde beşi, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. Ancak hesaplanan indirim tutarı, bir milyon liradan fazla olamayacak.



Yasayla Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek. Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye'den konut ya da iş yeri almaları durumunda KDV ödemeyecek.



KDV istisnasından yararlanarak Türkiye'de konut veya iş yeri satın alanlar bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iş yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.



ESNAF AHİLİK SANDIĞI KURULACAK


Onay için Cumhurbakanı Tayyip Erdoğan'a gönderilecek olan yasayla İşsizlik Sigortası Kanunu'nda da düzenlemeye gidilerek; iş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı da kurulacak.



Bu sandık bütçe kapsamı dışında tutulurken, gelirlerinden vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek.



Yasaya göre, Esnaf Ahilik Sandığının kurulması nedeniyle buradan ödenek alacaklar genel sağlık sigortalısı sayılacak.


#TBMM Genel Kurulu
#Vergi
#Mükellef
7 yıl önce