|

Mülteci katkısı giderek artıyor

Son dönemlerde sıkça algı operasyonlarına malzeme yapılan Suriyelilerin Türk ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmada; 3 milyon 622 bin Suriyelinin Türkiye ekonomisine katkısının yüzde 1 civarında olduğu ifade edildi.

Yasemin Asan
04:00 - 20/01/2019 Sunday
Güncelleme: 00:54 - 20/01/2019 Sunday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Suriyeliler üzerinden yürütülen karalama kampanyalarına Göç İdaresi Genel Müdürlüğü son noktayı koydu. Müdürlükçe hazırlanan “Yabancı İstihdamı Hakkında Bilmemiz Gerekenler” başlıklı broşürde Türkiye’de sayısı 3 milyon 622 bini bulan Suriyelilerin ekonomiye verdiği katkılara dikkat çekildi. Çalışmada; Suriyelilerin ülke ekonomisine katkısının yüzde 1 olduğu ifade edildi.

Suriye sermayeli şirket sayısı arttı

TOBB’un bir çalışmasında da Suriyelilerin oluşturduğu ekonomiyle ilgili dikkat çekici rakamlar yer aldı. Türkiye’deki Suriyeli işletmenin çoğunluğunu esnaf ve zanaatkarlardan oluştuğuna dikkat çekilen açıklamada, 2010-2017 yılları arasında Türkiye’de 6 bin 589 Suriye sermayeli şirket kuruldu. Bu sürede Suriye ortaklı şirketlerin toplam ortak sermayesi 179 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yıl bin 595 şirket daha kuran Suriyeli patronların sağladığı istihdam 100 bin kişiyi aştı.

DENEME SÜRESİ EN ÇOK 2 AY

  • Yabancılar, temel çalışma hakları bakımından (ücret, yıllık izin, iş güvencesi iş sağlığı ve güvenliği, sendikal hak ve özgürlükler, sosyal güvence) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile eşit haklara sahip. İstihdam edilen yabancının çalışma iznine başvurulabilmesi için çalışan ile iş sözleşmesini imzalamış olması gerekiyor. İşe başlarken deneme süresi en çok iki ay. İşveren, deneme sürecindeyken her çalışana olduğu gibi yabancı çalışana da ücret ve sigorta ödemeleri yapmak zorunda. Çalışma izni için ödenmesi gereken harç ve ücretler işveren sorumluluğunda.

Geçici korunması sona eren yabancıların çalışma izni de sona eriyor. Çalışma izni uzatma başvurusunda bulunan yabancı çalışan, mevcut çalışma izni süresinin bitiminden itibaren 45 güne kadar iş yerinde aynı görevde bulunmak kaydıyla çalışabiliyor.

#Göç İdaresi Genel Müdürlüğü
#Mülteci
5 years ago