|

Müteahhitlere Çekya çağrısı

Dünyada en çok iş üstlenen ikinci ülke olan Türk müteahhitlerine Çekya’dan çağrı geldi. Ankara’da konuşan Çekya Başbakanı Andrej Babis, “Otoban ağını tamamlamak ve yüksek hızlı trenlere yatırım yapmak istiyoruz. Eminim ki bu konularda işbirliği yapabiliriz” dedi. Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy, "Türk müteahhitlerin özellikle yeni dönemde planlanan otoyol ve altyapı projelerinde bizlere katkı sunmasını bekliyoruz” çağrısı yaptı. Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı Karel Havlicek, “Enerji, çelik ve ilaç sektöründe iş birlikleri geliştirilebilir” önerisinde bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 4/09/2019 Çarşamba
Güncelleme: 23:41 - 3/09/2019 Salı
Yeni Şafak
Çekya Başbakanı Andrej Babis, Türkiye ile birçok alanda ortak çalışma konusunda istekli olduklarını belirtti.
Çekya Başbakanı Andrej Babis, Türkiye ile birçok alanda ortak çalışma konusunda istekli olduklarını belirtti.

Ankara’ya ziyarette bulunan Çekya Başbakanı Andrej Babis, Türkiye ile birçok sektörde birlikte çalışma önerisinde bulundu. Onuruna verilen çalışma yemeğinde konuşan Andrej Babis, ziyaretinde kendisine Çek iş insanlarının da eşlik ettiğini belirterek, iki ülke arasında ümit vaadeden iş birliği alanları olduğunu söyledi. Her iki ülkenin de mevcut ticaret hacminden memnun olmadığını dile getiren Babis, Çekya’nın ürettiği malların yüzde 87’sini Avrupa Birliği’ne ihraç ettiğini ancak hükümetin girişimcileri yeni pazarlara açılması konusunda desteklediğini anlattı.


OTOBAN VE HIZLI TREN ÇAĞRISI

Çek şirketlerinin Türkiye’de akıllı şehir, madencilik, enerji alanlarında başarılı projeler yürüttüğünü hatırlatan Babis, şöyle devam etti: “Çekya, AB’de orta büyüklükte bir ülke ama uzun ve başarılı bir sanayi üretimi geleneğimiz var. GSYH’de sanayinin en fazla paya sahip olduğu ülkelerden biriyiz. Çekya kaliteli ürün üretiyor, uzmanlık sahibi vasıflı elemanları var. Yeni bir inovasyon stratejisi ortaya koyuyoruz ve Çekya’nın, geleceğin ülkesi olduğuna inanıyoruz. Bizim uzun dönemli bir yatırım planımız da var. Otoban ağını tamamlamak ve yüksek hızlı trenlere yatırım yapmak istiyoruz. Eminim ki bu konularda iş birliği yapabiliriz.” Babis, Türk tarafının geçiş konusundaki taleplerini Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğini de belirtti.

Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı Karel Havlicek de Türkiye'nin özellikle son 10 yılda endüstriyel ve inovatif ekonomi alanında yaşadığı gelişmeyi takdir ettiklerini belirterek, iş birliklerini devam ettireceklerini dile getirdi.

BİRÇOK SEKTÖRLERDE İŞ BİRLİKLERİ YAPABİLİRİZ

Türkiye ile yeni iş birliği imkanları olduğunu kaydeden Havlicek, "Enerji, çelik ve ilaç sektöründe iş birlikleri geliştirilebilir, taleplerinizi ve ihtiyaçlarınızı anlıyoruz, tüm pozisyonların tartışılıp incelenmesi gerekiyor" dedi.

Havlicek, Çekya'yı geleceğin ülkesi haline getireceklerine değinerek, akıllı altyapı, Ar-Ge ve startup gibi alanlara yatırım yaptıklarını aktardı.

Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy ise enerjiden elektriğe, demiryolu ve karayolu inşaatından ilaç üretimine kadar birçok sektörde Türkiye ve Çekya iş birliğinin önünün açık olduğuna işaret ederek ikili ticaretin geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi.

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİ ÇEKYA'YA BEKLİYORUZ"

Türkiye ile ticari ilişkilerin temelinin Cumhuriyetin kuruluşuna dayandığını anımsatan Dlouhy, "1991 ve 1993 yılında Türkiye'ye ilk kez gelişimden bu yana inanılmaz mesafe alındı. Bazı alanlarda sanayileşme bizden önde. Türk müteahhitlerin özellikle yeni dönemde planlanan otoyol ve altyapı projelerinde bizlere katkı sunmasını bekliyoruz." dedi.

Dlouhy, Türkiye ile Çekya'nın AB düzeyinde iş birliğinin önemine de işaret ederek, AB'nin Türkiye ile ticari ilişkilerine daha fazla açık kapı bırakması gerektiğini vurguladı.

  • ÇELİK KOTASINI KONUŞTUK
  • Toplantıda konşuan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Çekya'dan Türkiye'ye yaklaşık 600 milyon dolar yatırım yapılmış durumda. Bu yatırımların artarak devam etmesini istiyoruz” dedi. Pekcan, Türkiye'ye uygulanan çelik kotalarından Gümrük Birliği'nin güncellenmesine pek çok konu üzerinde görüştüklerini dile getirdi.
  • BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ
  • TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Önümüzdeki dönem Çekya ile daha fazla ticaret ve yatırım yapabileceğimize inanıyorum. Şu an 3,7 milyar dolarlık ticaret hacmini rahatlıkla 5 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Çekya'daki altyapı projelerinde de yer almaya hazır olduklarını vurguladı.


#Çekya
#Türkiye
#Ortaklık
#Otoban
#Proje
5 yıl önce