|

No 10'da Lehman Brothers'lı Türk

Dünya ekonomisi Lehman Brothers ve sonrası diye ikiye ayrılırsa hiç yanlış olmaz. Nezahat Gültekin, ABC'nin arzını gerçekleştireceği sırada aldığı iflas haberi ile işsiz kaldı. Şimdi o Londra'da Tech City'de çalışıyor. Başbakanlık'ta (No:10) yuvarlak masa toplantılarına katılıyor. Cameron'un uçağına CEO'ları bindiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 20:59 - 16/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
MURAT PALAVAR / LONDRA

 


Nezahat Gültekin, İngiltere’de yıllık ciroları 2.1 Milyar Sterlin’i bulan 50 şirketin yatırım ve teknoloji koçluğunu yürüten Future Fifty projesinin beyin takımında. Amerika’nın finans merkezi Wall Street’te iş yaşamına başlayan Gültekin, başarı basamaklarını tek tek çıktı. Dünya ekonomik krizinin fişeğini yakan Lehman Brothers’ın teknoloji yatırım bankacılığı takımında yer aldı. 2008 yılına gelindiğinde dünya ekonomisi ve Nezahat Gültekin’in iş yaşamında büyük kırılma yaşandı. Lehman Brothers iflasını açıkladı. Haberi almadan önce dünyanın en büyük teknolojik arzını gerçekleştirileceği ABC Software şirketinin yöneticileri ile toplantı halindeydi. 


KAPTAN PİLOT 'NUMBER TEN'

Şirketinin batış haberi ile Gültekin bir anda işsiz kaldı. 2006’nın sonunda İngiltere’ye geldi ve Londra’nın doğusunda yer alan teknoloji merkezi Teck City UK içinde Future Fifty programında çalışmaya başladı. Teck City UK  dünyanın en büyük teknoloji vadisi olma yolunda ilerliyor. Bizzat İngiliz Başbakanı David Cameron’ın önerisi ile Silikon Vadisi benzeri bir merkez üs olarak seçilmiş. Yani merkezin dümeninde Başbakanlık Resmi Konutu (Number 10) bulunuyor. Microsoft, IBM, HP, Google, Facebook ve Intel’in de bulunduğu binlerce şirket Teck City UK’de yer alıyor. 

CAMERON’IN UÇAĞINA CEO BİNDİRİYOR

Nezahat Gültekin Londra’da şirketlere yatırım anlamında dünyanın en büyük fon yöneticilerini getirdi. İngiltere’nin tanınmış CEO’larını şirket yöneticileri ile buluşturdu. Başbakan David Cameron’un iki danışmanı ile yakın diyaloğu var. Number 10’de yuvarlak masa toplantıları yapılıyor. Nezahat Gültekin “Biz bir genel müdürümüzü David Cameron ile aynı uçağa bindirip ticaret delegasyonunun içine dahil edebiliyoruz” diyor.

ŞÖHRETLER TAKIMI ‘GREAT’

Birleşik Krallık’ın davetlisi olarak bir grup gazeteci ile Great kampanyası için Londra’dayız. Great kampanyası İngiltere’nin marka çalışması diyebileceğimiz özel bir çalışma. İçerisinde İngiltere Kraliçesi dahil birçok ünlünün yer aldığı belki de dünyanın en şöhretli kampanyası diyebiliriz. Ülkeyi tanıtmak için turizmi, ticareti, teknolojisiyle, moda dünyası ile yatırım çekmek için yapılmış bir kampanya bu. İşte bu çalışma içinde yer alan İngiltere’nin teknoloji alanında vaat ettiklerini ve "Neden İngiltere?" sorusuna yanıt bulmak için soluğu Londra’da alıyoruz.

10 Numara Bursalı Türk

Nezahat Gültekin’in beyin takımında olduğu Future Fifty programı çerçevesinde son 10 ayda  Just Eat, AO.com, Zoopla ve Horizon Discovery’nin  halka arzı gerçekleştirildi. Bu, ocak ayından bugüne Avrupa’daki teknoloji arzlarının yüzde 28’ini  oluşturuyor.  Devletin fon desteği sağladığı projede işletmeler 260 milyon sterlin fon topladı. Şirketler 15 bin insana istihdam sağlıyor.


Teknoloji teşvik ediyor

İngiltere kurumsal verginin en az olduğu ülkelerden biri. Şu anda vergi yüzde 20. Bir şirket 24 saat kadar kısa bir süre içinde tescil ettirilebiliyor. Melek yatırımcılara vergi indirimleri sağlanıyor. Girişimcilerin para kaybetme riski minimuma indiriliyor. Devlet şirketlere teknoloji geliştirme için harcanan para üzerinden vergi indirimi sağlıyor. Firmanın oluşturmuş olduğu ürünü patentlenmesi halinde vergisi sadece yüzde 10’a iniyor.


Ziyaretçi defteri ile giriş

Heyetin ilk durağı Future Fifty projesinin yürütüldüğü yer. Kocaman siyah bir binada ziyaretçi defterine imza atarak toplantı salonuna giriş yapıyoruz. Türkiye’yi önemseyen bir kampanyanda bu şekilde içeriye alınmak oldukça ilginç. Bina adeta BM salonu gibi. Birçok firmanın çatı olarak kullandığı birbirinden bağımsız şirketler yer alıyor. Gültekin’in işi destek verdikleri şirketleri büyütmek . Aslında bir şirketin kendi bünyesinde yapabileceklerini farklı bir iş bölümü dağılımı ile gerçekleştiriyorlar. Yani yeni bir iş paradigması diyebiliriz buna. Bir insanın yaşam koçu gibi şirketin koçluğunu yürütüyorlar. Zaten Lehman Brothers sonrasında büyük şirketler yatırımlarını ve büyümelerini daha dikkatli yapıyor. Sağlam adım en önemli kriter. Nezahat Gültekin, Türkiye’nin büyüyen ve büyümek isteyen teknolojik şirketlerin fazlalığına dikkat çekiyor.

#Nezahat Gültekin
#Londra'da
#Tech City
9 yıl önce