|

Paladyum rekor tazeledi

Değerli metaller Salı günü yükselişe devam ederken, paladyum, otomotiv sektöründen gelen kuvvetli talep etkisiyle, yeni bir rekor kırarak 1,586.6 dolara kadar yükseldi.

Yeni Şafak
12:15 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 12:30 - 19/03/2019 Salı
DHA
Paladyum beyaz altının yapı taşı olmakla birlikte kimi yerde ”beyaz altın” diye de anılır.
Paladyum beyaz altının yapı taşı olmakla birlikte kimi yerde ”beyaz altın” diye de anılır.

En büyük paladyum tedarikçisi olan Rusya’nın değerli metaller için altı aylık geçici bir hurda ve atık ithalatı yasağı planladığını duyurmasıyla, yedi yıldır arzın üzerinde talep gören paladyum fiyatları üst üste ikinci gün yeni rekor düzeyine ulaştı.

Paladyum fiyatları yeni bir rekor kırarak 1,586.6 dolara kadara çıktı.

PALADYUM NEDİR?


Paladyum, platine benzeyen değerli bir metaldir. Emtialar içinde en önemli metallerden biridir. Beyaz altının yapı taşı olmakla birlikte kimi yerde ”beyaz altın” diye de anılır. En önemli özelliği, hidrojeni emerek depolayabiliyor olmasıdır.

PALADYUM TARİHİ

William Hyde Wollaston, 1802 Temmuz ayında yeni bir soy metalinin keşfini laboratuvar kitabında not etti ve aynı yılın Ağustos ayında paladyum adını verdi. Wollaston malzemeyi yeteri kadar saflaştırdı ve 1803 Nisan'ında Soho'daki küçük bir dükkanda keşfe isim vermeden teklif etti. Richard Chenevix'ten paladyumun bir platin ve civa alaşımı olduğu sert eleştirisinden sonra, Wollaston anonim olarak 20 İngiliz sterlini ödüllendirdi 20 tane sentetik paladyum alaşımı için. Chenevix, Palladium üzerine deneylerini yayınladıktan sonra 1803'te Copley Madalyası aldı.

PALADYUM NERELERDE KULLANILIYOR?

Bugün en büyük paladyum kullanımı katalitik konvertörlerde kullanılır. Paladyum ayrıca mücevher yapımında, diş hekimliğinde, saat yapımında, kan şekeri test şeritlerinde, uçak bujilerinde, cerrahi aletlerde ve elektrik temaslarında kullanılır. Ayrıca profesyonel enine (konser veya klasik) oluklar yapmak için kullanılır.

Bir mal olarak, paladyum külçe sahip ISO birimi kodları XPD ve 964 palladyum gibi kodlar için sadece dört metallerden biri, diğerleri olmak olan altın, gümüşve platin. Hidrojeni emdiği için, paladyum 1989 yılında başlayan tartışmalı soğuk füzyon deneylerinin önemli bir bileşenidir.

PALADYUM FİYATLARI NEYE GÖRE DEĞİŞİR?

Paladyum fiyatları, diğer emtialar gibi bazı gelişmelerden etkilenirler. Özellikle paladyum madeni çok olan ülkelerdeki siyasi ve jeopolitik olaylar paladyum fiyatı üzerinde dalgalanmaların olmasına sebep olur. Mesela büyük paladyum üreticisi olan Rusya’da son 5 yılda meydana gelen gelişmeler sonucunda 2014’te paladyum ons fiyatı 908 dolara kadar çıkarken, şubat 2016’da 496 dolara kadar inmiştir. Dolayısıyla ülke içindeki ve çevresindeki gelişmeler, fiyat dalgalanmaları üzerinde çok etkili olabiliyor.

Fiyatlara etki eden bir diğer gelişme ise ekonomik kriz durumları. Ülkelerde ve dünya çapında meydana gelen ekonomik krizlerde kağıt paraya olan güven azalır. Bu yüzden insanlar altın başta olmak üzere, değerli metallere yönelirler. İnsanların emtialara yönelmesiyle birlikte, talep artar. Dolayısıyla emtia fiyatları genellikle artış gösterir. Altın fiyatları artınca insanlar gümüşe yönelir. Gümüş fiyatları arttıkça insanlar paladyum gibi değerli metallere yönelir. Bu durum neticesinde paladyum fiyatlarında genellikle yükseliş gözlemlenir.

#Paladyum
#Maden
5 yıl önce