|

Piyasalarda son durum

Merkez Bankası'nın perşembe günü yapacağı toplantıda faiz artışına gideceğine yönelik beklentilerle gerileyen dolar kuru, yeni günde 6.46 TL'de hareket ediyor.İstanbul Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 248,9 lira seviyelerinde dengelendi.Reuters anketine göre TCMB'nin Eylül ayı PPK toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 200 ile 725 baz puan arasında değişen bir oranda artırması bekleniyor.

Yeni Şafak
10:46 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 11:07 - 11/09/2018 Salı
11 Eylül 2018 piyasalarda son durum.
11 Eylül 2018 piyasalarda son durum.

İstanbul Kapalıçarşı'da dolar, Türk lirası karşısında güne düşüşle başlamasının ardından 6,4380 seviyesinde dengelendi.

Dün yurt içinde açıklanan 2'nci çeyrek büyüme verisinin yüzde 5,2 ile beklentiler doğrultusunda gelmesinin ardından 6,43 sınırına gerileyen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,79 artışla 6,4607'den tamamladı.

Dolar/TL, bugüne düşüşle başlamasının ardından saat 10.05 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,33 azalışla
6,4380 seviyesinde dengeledi.
Aynı dakikalarda avro/TL yatay bir seyirle 7,4915'ten, sterlin/TL ise yüzde 0,12 düşüşle 8,4090'dan işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında İngiltere'de işsizlik ve Almanya'da ZEW endekslerinin takip edileceğini belirterek,
teknik açıdan dolar/TL'de 6,30 seviyesinin önemli destek, 6,54'ün ise direnç konumunda geldiğini söyledi.

Altının gramı 249 lira seviyelerinde

İstanbul Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 248,9 lira seviyelerinde dengelendi.

  • Dün dolar kurundaki yükselişlere paralel 250 lirayı test eden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,79 primle 248,4 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, bugüne yatay seyirle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,20 primle 248,9 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 408 lira, Cumhuriyet altını da 1.663 liradan satılıyor.

Asya piyasalarında yatay bir seyir izleyen altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışın hemen altında 1.195,6 dolardan işlem görüyor.

  • AA Finans Analisti İslam Memiş, dün ABD'de veri akışının sakin olmasının etkisiyle altının ons fiyatında yatay bir seyir izlendiğini kaydetti.
  • Altının ons fiyatında yükselişlerin devamı için 1.197 dolar seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşmesi gerektiğini bildiren Memiş, "ABD-İran arasındaki gerilim ve ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin açıklamalar devam ediyor. Diğer yandan İdlib, İran ve Irak gerginliği bölgede tansiyonun artmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
  • Memiş, bu gelişmelerle küresel piyasalarda risklerin yükseldiğini, dolayısıyla güvenilir liman olarak altına talebin artabileceğini belirterek, teknik açıdan ons altında 1.193 doların destek, 1.203 doların ise direnç olarak takip edileceğini dile getirdi.
  • Yurt içinde altının gram fiyatının, perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öncesi temkinli duruşunu koruduğunu ifade eden Memiş, "TCMB’nin faiz kararından sonra ya aşağı yada yukarı yönlü kırılmalar görebiliriz. Biz, aşağı yönlü kırılma ihtimalini daha güçlü gördüğümüzden destek seviyelerini takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hazine ihalesi

İç piyasalarda bugün takip edilecek bir veri bulunmazken dışarıda ise Eylül ayına ilişkin Almanya ZEW eğilim endeksi takip edilecek. Öte yandan Hazine'nin iki yıl vadeli gösterge tahvili yeniden ihracı da izlenecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Siyasi gündemde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek kabine toplantısı ardından yapılacak açıklamalar izlenecek. Piyasalarda ayrıca Suriye'de devam eden İdlib sürecinde artan tansiyon, ABD Türkiye ilişkilerine ilişkin süreç, Çin-ABD gerilimi konuları da izlenmeye devam ediliyor.

Faiz artışı bekleniyor

Reuters anketine göre TCMB'nin Eylül ayı PPK toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 200 ile 725 baz puan arasında değişen bir oranda artırması bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında ise TCMB'nin faiz artış beklentilerine sert gevşeme sonrası yukarı yönlü bir seyir görülüyor.

8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 19.66 valörde son işlemde yüzde 19.95 oldu. 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 240 baz puana varan düşüş kaydetmişti.

Kuveyt Türk altın toplama günleri düzenliyor

Kuveyt Türk, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ve altın sahipleri için tasarruf ve kazanç sağlamak için İstanbul'da bu ay altın toplama günleri düzenleyecek.

Kuveyt Türk'ten yapılan açıklamada, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ve altın sahipleri için tasarruf ve kazanç sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği altın toplama günlerini, İstanbul’da düzenleyeceğini bildirdi.

  • Açıklamada, şunlar kaydedildi:
  • "Evinde altın bulunduranlara banka güvencesi, saklama maliyetinden kurtulma, çalınma riskini ortadan kaldırma avantajları sunan banka altın üzerinden kar elde etmek isteyenlere ise altın katılma hesaplarını sunmaktadır. 11 Eylül'de Fatih, 12 Eylül'de Sultanbeyli, 13 Eylül'de Sütçü İmam Caddesi, 14 Eylül'de ise Pendik Şubesi'nde yapılacak altın toplama günleri kapsamında, vatandaşlar ziynet altınlarını (çeyrek, yarım, cumhuriyet, bilezik, kolye gibi her ayarda beyaz ve sarı altın) belirtilen Kuveyt Türk şubelerine getirebilecek. Burada eksperler tarafından kontrol edilen altınlar, daha sonra 995/1000 gram saf altınolarak cari veya ziynet altın katılma hesabına yatırılacak."

Altınlar Kuveyt Türk ve TMSF güvencesi altında

Açıklamada, Kuveyt Türk'ün yanı sıra gerçek kişiler için 100 bin TL'ye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altına alınan altın hesapları ile yastık altındaki altınların çalınma gibi risklere karşı güvende olduğu, sahiplerine de tasarruf ve kazanç sağladığı belirtildi.

  • Kuveyt Türk, 2011'den bugüne kadar yaklaşık 14 ton altını ülke ekonomisine kazandırdı.
#Dolar/TL
#Döviz
#Piyasalar
6 yıl önce