|

Plastik poşet kullanımı yüzde 65 azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesinden sonra kullanım oranının ilk 15 günde yüzde 60-65 oranında azaldığını belirterek, "Hedefimiz şu an kişi başı 440 olan poşet sayısını 2023 yılında 40’a düşürmek" dedi.

Yeni Şafak
18:06 - 19/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 18:11 - 19/01/2019 Cumartesi
IHA
ARŞİV
ARŞİV

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya’nın turizm bölgesi Belek’te bir otelde düzenlenen ’2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği’ isimli toplantıya katıldı.


Toplantının amacından bahseden Bakan Kurum, bakanlığa bağlı tüm kurumların bu toplantıda birbirleriyle uyumlu hale gelerek, istişare içinde olacaklarını bildirdi. Kurum, "Bu anlamda bu toplantıyı önemsiyoruz. Bakanlık olarak önümüzdeki süreçte ülkemizin, şehirlerimizin bizden çok beklentisi var. Buradaki her müdürümüz bulunduğu ilde bakanlığımızın yaptığı işleri temsil ediyor. Onun için bize sunacağınız öneriler çok önemli" dedi.

Millet bahçeleri

Başarının sırrının, hedefi durmadan takip etmek olduğunu ifade eden Kurum, plansız hedefin sadece dilekten ibaret olduğunu kaydetti. Yaptıkları her işte plan yapmaları gerektiğine dikkat çeken Bakan Kurum, şunları söyledi:

  • "Bugün kentsel dönüşümde de, millet bahçelerini de konuşacağız. Plan yapmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın belirlediği bir hedef var. 2023 Türkiyesi. Ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ülke olmak istiyoruz. Hedefimizdeki yolu aydınlatan 2023 vizyonumuz var. Bu anlamda en önemli gündem maddemizde çevreye duyarlı şehirlerimizdir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kültürümüze, medeniyetimize uygun, yaşanabilir şehircilik için atılan tüm adımları destekliyoruz. Yine bu inançla illerimizi ziyaret ediyoruz. Şu ana kadar 31 ilimizi ziyaret ettik, bazı illere birkaç defa gittik. Fakat şehirler için gidecek çok mesafe var. Bugün dünyaya baktığımızda artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dolayısıyla şehirlerin yaşam kalitesini yukarıya çıkarmak öncelikli hedeflerimiz. Bu öncelikli hedef doğrultusunda Şehrin acil ihtiyacı neyse bu toplantılar çerçevesinde tespit ediyoruz, ayanı gün aynı saatte çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Aldığımız kararları Ankara’ya döndüğümüzde sizlerle paylaşıyoruz. Ankara’da yapılması gereken işleri de planlayarak yapmaya gayret gösteriyoruz."

"Şehirlerin geleceği adına çok iyi değerlendirmek zorundayız"

Önümüzdeki 5 yıllık dönemin doğru planlanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Murat Kurum şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye olarak uzun süredir böyle bir süreci yaşamadık. Sürekli seçimler önümüzde geldi. 4 buçuk 5 yıllık dönemi şehirlerin geleceği adına çok iyi değerlendirmek zorundayız. Buradaki yapacağımız toplantılar genel müdürlüklerimizce, başkanlıklarla, planlamalarla güçlü Türkiye için planlar olacaktır. Aynı heyecanla önünüzdeki 5 yılı değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye Ulusal Mekansal Statümüzü Planı başlattık. Bu plan bizim için çok önemli. Bunu birkaç üniversitemizle bir yürüyoruz. Şehirlerimizin gelecek adına, sanayileşmesi adına yapacağımız projelerin daha doğrusu mekanlarda yapıldığı ve ‘bunu iyi ki yapmışız’ dediğimiz projeler olsun istiyoruz. 2023’e kadar şehirleri verimli şehre dönüştürme hedefimiz var bunu da hep birlikte yapmış olacağız."

"Sıfır atığa geçmemiş belediye ve vali görmek istemiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planının planlamalarının tamamlandığının altını çizen Bakan Kurum, şu ifadelere yer verdi:

  • "Yüzde 98’lik bir başarıyla gerçekleştirdik. İkinci 100 günlük eylem planları için çalışmalara başladık. Aynı azimle devam ediyoruz. Bu çalışmaları yaptığımızda, evimize gittiğimizde kafamızı yastığa koyduğumuzda içimiz rahat. Ülkemiz ve şehir için bir şeyler yapmanın sevinci içerisinde başımızı yastığa koyuyoruz. 2023 yılı için gerek ülkemiz gerekse bakanlığımız adına çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bakanlığımız hizmet yarışında olmalıdır. Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü kentlerden geçer. Sorumluluğumuz çok büyük. Bizim geleceğimizde israf yoktur, tasarruf etmek vardır. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi çok önemlidir. Bugün 11 bin 800 kamu ve kuruluş binasında hizmet vermeye başlamıştır. 13 bin kuruluşumuzda sıfır atık projesine geçmektir. Şehrinizde sıfır atığa geçmemiş ne bir belediye, ne bir vali olmasın. Vali ve belediye görmek istemiyoruz. Genel müdürlüğümüzden her türlü desteği alabilir. İlinizdeki belediyelerin ve valilerin bu noktada çalışması ve gayret göstermesi noktasında yürütmemiz büyük önem arz ediyor. 2023’e geldiğimizde 100 bin kişiye doğrudan istihdam ve yılda yaklaşık 20 milyar tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Sıfır atıkta yönetmeliğimiz çıkacak"
"Hedefimiz kişi başı 40 adete düşürmek"

Plastik poşetlerin ücretli olmasına da değinen Bakan Kurum, "Artık plastik poşetlerimiz 25 kuruş üzerinden satılıyor. Artık ülkeler plastik poşetleri paralı yapmayı bırakın yasaklıyorlar. Dolayısıyla yıllık 30-35 milyar adet olan plastik poşet kullanımını biz 2023 yılında kişi aşı 40 adete düşüreceğiz. Şu an 440 adet. Geleceğimiz adına çok önemli bir süreç başlatmış olduk. Bu sayede hepimizin gençliğinde çocukluğunda yaşadığı, o annelerimizin bez çantalarına filelerine dönüyoruz. Açıkçası bu kampanyayı tüm ülkemiz benimsediler. Ben buradan hepsine teşekkür ediyorum. Görüyoruz ki ilk 10-15 günlük süreçte yüzde 60-65’lik oranında da bir azalma gösterdi. İnşallah bizim hedefimiz yüzde 90 azalma sağlayarak, kişi başı 40 adede düşürmek" ifadelerini kullandı.

#Plastik
#Poşet
5 yıl önce