|

Risk primi iyileşiyor

Uluslararası piyasadaki Türkiye’nin risk priminde önemli bir iyileşme yakalandığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “CDS primleri, son bir ayı aşkın zamanda yaklaşık 200 baz puandan fazla geriledi” dedi. Albayrak, bankacılığın güçlü sermaye yapısını muhafaza etmekle birlikte reel sektöre desteklerinin süreceğini de söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 00:50 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uluslararası piyasadaki Türkiye'nin risk priminde önemli bir düşüş, önemli bir iyileşme görüldüğünü belirterek, "Risk priminin ana göstergelerinden biri olan CDS primleri, son bir ayı aşkın zamanda yaklaşık 200 baz puandan fazla gerileme ve iyileşme ortaya koydu" dedi. Albayrak, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin iş dünyası ayağı olan 2018 BRICA İstanbul Zirvesi'ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada finansal piyasalarda yaşanan dengelenmeye dikkat çeken Albayrak, “Kesinlikle gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye hükümetimiz olarak devam edeceğiz. Risk primlerimiz düşmeye, bu anlamdaki temellerin daha da sağlamlaşması için zayıflıklarımızı güçlendirecek adımları aynı motivasyonla atmaya devam edeceğiz” dedi.


HEM BANKALARA HEM REEL SEKTÖRE DESTEK

Son 5 yılda yaşananlara rağmen Türkiye'nin, güçlü temelleri sayesinde bu süreçten daha da güçlenerek çıktığını vurgulayan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu sağlam temeller bugün de Türk ekonomisinin direncinin ana unsurudur. Önümüzdeki dönemde Türkiye olarak bu temelleri daha da güçlendireceğiz, sağlamlaştıracağız. Özellikle kamu maliyesinin çıpa olma özelliğini güçlendirerek adımlarımızı bu yönde daha da sağlam atacağız. Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını muhafaza edeceğiz. Risklere karşı daha da dayanıklı hale getirecek analitik yöntemlerle bugüne kadar birçok uygulamayı hayata geçirdik. Yeni dönemde daha da yenilerini hayata geçirmeye devam edeceğiz. Hükümet olarak bankacılık sektörümüzü de, reel sektörümüzü de bu anlamda destekleyecek imkanlarımızla, kararlılığımızla önümüzdeki dönemde sahada kararlı bir şekilde ortada olacağız."

EKONOMİK TEDBİRLER OLUMLU KARŞILANDI

Hem küresel hem de Türkiye piyasalarının, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirleri ve uygulamaya koyduğu eylemleri olumlu karşıladığını ifade eden Albayrak, “Bugüne kadar ağırlıklı yurt içi ve yurt dışı piyasalar Yeni Ekonomi Programı (YEP) ve aldığımız diğer tedbirlerin hepsine çok olumlu reaksiyon gösterdi. Türk lirası Amerikan doları karşısında aynı dönemde yaklaşık yüzde 21 oranında değer kazandı. Son bir ay… Hazinenin iç borçlanma faizleri yine baz puan olarak baktığımızda 230 baz puanın üzerinde bir gerileme ortaya koydu.”

DALGALANMA SÜRECİ DURDU

Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki spekülatif atakları başarıyla savuşturduğunu da ifade ederek, “Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalarda yaşanan tüm bu dalgalanma süreci durdu, güçlü bir şekilde stabilize olarak, sağlam adımlarla yoluna devam etmeye başladı” değerlendirmesini yaptı. Yerel para biriminin dolar karşısında değerlenme oranı ve CDS primlerindeki iyileşme nedeniyle Türkiye’nin Brezilya ile birlikte yükselen piyasalardan pozitif ayrıştığını anlatan Albayrak, Türkiye’nin tahvil faizindeki gerileme nedeniyle bu alanda da gelişen piyasalar arasında ilk 2’de yer aldığını söyledi.

  • Kaynak sağlama sorunumuz yok
  • Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu olmadığının altını çizen Bakan Albayrak, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’nin borç stoku ortada. Dünyanın en düşüklerinden biri. Hane halkı borç stoku ortada, dünyanın en düşüklerinden bir tanesi. Toplam Türkiye bilançosuna baktığımızda Türkiye’nin gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 135’lerdeyken gelişmekte olan ülkeler yüzde 211’de. Dünya ortalaması 318’de.”

Çin’den gelecek yatırım önemli

Çin ile Türkiye arasındaki ikili ticarette önemli bir dengesizlik olduğuna dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Çin’den Türkiye’ye yatırımların artması gerektiğini belirterek, “Çin’le özellikle teknoloji alanında yapılacak iş birlikleri, önümüzdeki dönemde ekonomik ilişkilerimiz açısından büyük önem arz ediyor” dedi. Bilecik, 2018 BRICA İstanbul Zirvesi’ndeki konuşmasında, 4 kıta ve 29 ülkeden iş dünyası kuruluşlarının üye olduğu BRICA’nın amacının, İpek Yolu üzerindeki ülkeler arası ortaklık ve ilişkileri yükseltmek olduğunu vurguladı.

#Berat Albayrak
#Ekkonomi
#Risk
5 yıl önce