|

Rusya’ya tavuk ihracatı fiyatları etkilemeyecek

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et ithalatını yeniden serbest bırakmasının iç pazarı etkilemeyeceğini belirterek, “İhracatın artmasıyla fiyatların yükselmesi gibi bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır.” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2017 Pazar
Güncelleme: 05:15 - 4/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Rusya’ya tavuk ihracatı fiyatları etkilemeyecek
​Rusya’ya tavuk ihracatı fiyatları etkilemeyecek

Rus hükümetince yayınlanan kararnameyle domates haricindeki gıda ürünlerinin Türkiye’den ithalinin yeniden önü açıldı. Kararnameye göre Rusya, Türkiye’den tavuk ve hindi eti, salatalık, turşu, elma, armut, üzüm ve çilek ithal edebilecek.

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, beyaz et sektörünün diğer hayvancılık sektörlerinden farkının üretimlerini planlı yapabilmesi olduğunu söyledi.

Koca, Rusya’nın Türkiye’den tekrar beyaz et ithalinin iç pazarı olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

ÜRETİMİ ARTTIRIRIZ

İhracat artarsa üretimin de artacağını belirten Koca “İç pazarımızı etkileyecek hiç bir eyleme müsaade etmiyoruz. İhracatın artmasıyla fiyatların yükselmesi gibi bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Rusya’ya ihracatın artması fiyatları etkileyemeyecektir. Biz onu ayarlarız. İhracat artarsa üretimi artırırız, iç pazarı bozmayız" dedi.

Türkiye’nin yeni pazarlar bulması önemli

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş da Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in “Türkiye’den sos ve meyve suyu ürünlerinin yapımında kullanılmak üzere düşük hacimlerde domates ithal edilebileceği”ne ilişkin sözlerini değerlendirdi. Demirtaş, Rusya’nın Türkiye’den aldığı domatese ambargo koymasına karşın, üretim açığı nedeniyle Belarus gibi ülkeler üzerinden dolaylı ihracat yapabildiğini belirterek, “Rusya’nın önümüzdeki dönemde üretimini artırması durumunda çevre ülkelerden domates alımının da giderek azalması öngörülüyor.” dedi. Rusya’da seracılık çalışmalarına hız verildiğini anımsatan Demirtaş, Türkiye’nin domates başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ürünleri için yeni pazarlar oluşturmasının büyük bir önem taşıdığını ifade etti.


#​Türkiye Ziraatçılar Derneği
#Rus hükümeti
#Tavuk ihracatı
7 yıl önce