|

Sadece Buldan'da üretilecek

Denizli'nin Buldan ilçesinden ismini alan "Buldan bezi", coğrafi işaret belgesi alınmasıyla yalnızca ilçe sınırları içerisinde ve Buldan Ticaret Odasının izni dahilinde üretilebilecek. Buldan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baştürkmen, "Bundan böyle Buldan Ticaret Odası'nın bilgisi olmadan kimse Buldan'da üretilmeyen bir bezi 'Buldan bezi' olarak satamayacak" dedi.

Yeni Şafak
12:49 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:52 - 18/04/2016 Pazartesi
AA

Dokumacılıkta tarihi öneme sahip olan ve Osmanlı'da sarayları süsleyen ürünleriyle bilinen Denizli'nin Buldan ilçesine has Buldan bezinin üretimi, alınan coğrafi işaret belgesiyle artık izne tabi olacak. Buldan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Baştürkmen yaptığı açıklamada, dokuma geleneğinin milattan önce 2'nci yüzyıla kadar gittiği ilçede Osmanlı padişahlarına kaftan, şehzadelere elbise, hanım sultanlara çeyizlik olarak dokunan Buldan bezinin tarihten gelen bir öneminin bulunduğunu belirtti.



Vücuda yapışmaması ve hava sirkülasyonu sağlaması, teri emme özelliğiyle bilinen Buldan bezinin, bükülü pamuk ipliğinden dokunduğunu, bürümcük diye de bilinen pamuklu bir bez olduğunu ifade eden Baştürkmen, ürünün yurt içi ve dışında tercih edildiğini söyledi.



"Buldan bezi" adı altında farklı dokumaların da piyasaya sunulduğunu, bunlara karşı ürünün bilinirliğini artırmak ve kalitesini korumak için coğrafi işaret belgesi almak üzere 2006 yılından bu yana çalışma sürdürdüklerini kaydeden Baştürkmen, "Buldan bezinin, coğrafi işaret belgesi alması bir onurdur. 10 yıllık mücadelenin sonunda bu belgeyi almayı başardık" dedi.



"Amacımız daha kaliteli üretim"


Buldan bezinin yüzyıllardan bu yana ilçede üretilen çok sağlıklı bir bez olduğunu vurgulayan Halil Baştürkmen, coğrafi işaret belgesi alınmasında amaçlarının, cezai müeyyide uygulamadan çok, getirilen standartlarla üreticinin daha kaliteli ürünler üretmesini sağlamak olduğunu söyledi.



Baştürkmen, Buldan bezinin izinsiz üretimini engelleyeceklerini, satılan ürünleri kontrol edeceklerini kaydederek, "Coğrafi işaret belgesi sayesinde artık Buldan Ticaret Odasının bilgisi dışında ya da Buldan dışında yapılan üretimler 'Buldan bezi' olarak satılamayacak. Biz coğrafi işaret koydurarak bu koşulu aldık. Buldan bezini de bizden izin alan firmalar satabilecek. İzinsiz Buldan bezi üretimi ve satışı yapanlara önemli cezai müeyyide yetkimiz var." ifadelerini kullandı.



"Kullanılırlığını artırmayı hedefliyoruz"


Buldan bezinin özelliklerinin iyi anlatılması ve tanıtımının iyi yapılması durumunda dünyada kullanılabilirliğinin ve ihracatının daha da artacağını kaydeden Baştürkmen, hedeflerinin bezin giyim ürünlerinin yanında ev tekstilinde daha yaygın kullanımını sağlamak olduğunu söyledi.



Baştürkmen, Buldan bezinin yıllık ihracatının 3-4 milyon avro civarında olduğunu dile getirerek, "Daha çok dolaylı ihracat yapılıyor. İstanbul'daki, İzmir'deki firmalar kumaş olarak alarak özellikle bayan, erkek ve çocuk giyim ürünleri olarak işliyor ve ihraç ediyor ama havlu, peştamal ve diğer ev tekstili ürünlerinde de daha yaygın kullanılabileceğini ve bu durumda da ihracatının artacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

#Buldan bezi
#coğrafi işaret
#Halil Baştürkmen
#Denizli
8 yıl önce