|

Sağlıkta yeni istihdam modeli

Sağlık Bakanlığı'nda yeni bir sözleşmeli istihdam modeli hayata geçiyor. Model kapsamında 12 bin 500 personel alınacak. Türk Sağlık Sen'den istihdam edilecek sözleşmeli sağlık personelinin alımı ve haklarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Yeni Şafak ve
11:27 - 9/06/2017 Friday
Güncelleme: 11:34 - 9/06/2017 Friday
Yeni Şafak
Sağlıkta 12 bin 500 kişiye istihdam.
Sağlıkta 12 bin 500 kişiye istihdam.

Söz konusu alımla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Kamuda çalışma barışının bozan ve huzurun zedeleyen en önemli unsurlardan biride farklı istihdam modelleri ve bundan dolayı farklı mali, sosyal ve özlük haklarına sahip personellerin aynı işyerinde aynı işi yapmasıdır. Biz bunun önüne geçilmesi adına tek tip olarak 4/A’lı kadrolu istihdamın esas olmasının ve tüm kamu çalışanlarının bu istihdam modelinde yer alması gerektiğini söylerken, ne yazık ki Bakanlık ayırıp, böldükçe bölüyor. Şimdi de 12 Bin 500 istihdamla 663 Sayılı KHK’nın 45/A maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personeli statüsü Bakanlıkta hayata geçiyor. Sadece çok kısıtlı ve tamamen idarenin inisiyatifine bırakılmış bir eş durumu tayin hakkı verilmesi de hem insani olarak kabul edilemezdir hem de Anayasa’ya aykırıdır. Kısacası Bakanlık farklı istihdam modellerini terk etmelidir. Tüm sözleşmelilere kadro verildiği 2013 yılından itibaren yine girdiği bu yanlış yoldan dönmelidir. Bu düzen kamu sağlık hizmetlerinde zarar verecektir.' Dedi.

KPSS şartı

İşte alınacak personelin hakları ve alımıyla ilgili açıklanan bilgilendirme:

• Bu 12 bin 500 kadroya 2016-KPSS Lisans), (2016-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olanlar başvurabilecektir.

• 4/B’li sözleşmeli statüde çalışırken istifa edip istifa süresinin üstünden bir yıl geçenler ile sözleşmeli personel olup Sözleşmesini; a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan, b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan, c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan, tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadıkları için başvuru yapabilecekler.

"Sözlü sınav yok"

• Bu alımla istihdam edilecek sözleşmeli personel 663 Sayılı Kanunun KHK’nın 45/A maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel olacaktır. 4-B’li sözleşmeli personel değillerdir. Yeni bir istihdam modeli hayata geçmiş olacaktır.

• Bu alımda sözlü sınav olmayacaktır. Bakanlık bu sözleşmeli modelde KPPS sınavı ve mülakat sınavı ile yerleştirme yapmak yerine KPSS sınavı ve ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme usulünü benimsemiştir.

• Bu istihdam modeli ile atanan sözleşmeli sağlık personeli dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacaktır.

Eş durumu tayin hakkı kısıtlı

• Eş durumu tayin hakkı da kısıtlı ve idarenin takdir yetkisine bağlanmıştır. Bu yetkide oldukça geniştir. (Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.)

• Sağlık ve öğrenim mazereti tayini düzenleyen herhangi bir hüküm yoktur.

• Sözleşmeli sağlık personelinden dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanacaklardır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacaklardır. Kısacası 6 yıl aynı yerde görev yapmak zorunda olacaklardır.

• Maaşlarının genel bütçeden alacaklardır.


Sağlık Bakanlığı'ndan başvuru duyurusu
Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama şöyle oldu:

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu taşra teşkilatı hizmet birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere sözleşmeli pozisyonlara sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan tercih alınacaktır.Adaylar tercihlerini 7-13 Haziran 2017 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri,13 Haziran 2017 tarihinde saat 23:59’da sona erecektir.

Adaylar, tercihlerini Ek’te yer alan KPSS-2017/5 Tercih Kılavuzunda yer alan kurallara göre,saat 7 Haziran Çarşamba 15:00'den itibaren internet üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri önem arz etmektedir.


#Sağlık personeli
#İstihdam
#Sağlık Bakanlığı
#Türk Sağlık Sen
7 years ago