|

Sanayi üretimi nisanda coştu

Sanayi üretim endeksi, Nisan ayında beklentilerin üzerinde çıktı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Alt sektörlerde en yüksek artış, yüzde 18,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatından geldi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 00:13 - 9/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını dün açıkladı. Buna göre; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, nisanda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,5 azalırken, imalat sanayii sektörü endeksi aynı kaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,1 arttı.



İMALAT SANAYİİ YÜZDE 4.6


Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 4,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 arttı.



ELEKTRONİK VE OPTİTEK ZİRVE


Mevsim ve takvimden arındırılmış ana sanayide en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında oldu. Alt sektörlerde, nisanda en yüksek artış yüzde 18,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında kaydedildi. Bu artışı, yüzde 11,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 6,4 ile tütün ürünleri imalatı takip etti. İmalat sanayiinde nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 20,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 9,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 6,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.



Perakende satış hacmi % 3,8 arttı


Perakende satış hacim endeksi de Nisan'da artış kaydetti. TÜİK verilerine göre; nisanda yüzde 0,3 artış kaydeden perakende satış hacmi, yıllık bazda ise yüzde 3,8 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 11,2, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında da yüzde 0,6 yükseliş oldu.


#Perakende satış
#Sanayi üretim endeksi
#sanayi üretimi
9 yıl önce