|

Sat sat bitmez

Doğan Grubu, medya şirketlerinin ardından D&R'ı da elden çıkarıyor. D&R'ı 440 milyon lirayla Turkuvaz Grubu’na satmak için mutabakata varan Doğan’ın elinde onlarca şirketi daha var. Doğan’ın medya gücünü de arkasına alarak yürüttüğü işler enerji, sanayi, gayrimenkul, turizm ve pazarlama sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:26 - 14/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Medya’dan çıkan Doğan’ın Elİnde onlarca şirket var
Medya’dan çıkan Doğan’ın Elİnde onlarca şirket var

Basın sektöründeki şirketlerini Demirören Holding’e satan Doğan Grubu, dün yeni bir satış duyurusu daha yaptı. Enerjiden perakendeye, sanayiden gayrimenkule, finanstan turizm ve pazarlamaya birçok sektörde faaliyet gösteren Doğan Grubu, tek perakende şirketi olan Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama AŞ (D&R)'ı Turkuvaz Grubu’na satma kararı aldı.

D&R 440 MİLYON DOLARA

Doğan Şirketler Grubu Holding’den Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)’a yapılan açıklamaya göre; Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama AŞ'nin (D&R) 440 milyon liraya Turkuvaz TK Kitap ve Kırtasiye AŞ'ye satışı için ön protokol imzalandı. Tamamı ödenmiş 50 milyon lira sermayesi bulunan D&R’ın tamamı Doğan’a ait bulunuyor. Doğan, Hisse Devir Sözleşmesi'nin imzalanacağı tarihte üzerinde anlaştıkları 440 milyon liralık satış bedelini Turkuvaz TK Kitap ve Kırtasiye AŞ’den peşin olarak istiyor. D&R'ın Türkiye genelinde 37 ilde 157 mağazası bulunuyor.

ENERJİYE YOĞUNLAŞIYOR

Doğan Şirketler Grubu Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elde çıkardığı medya organlarını diğer işlerini büyütmek için itici güç olarak kullandığı biliniyor. Grubun portföyündeki şirketler ve faaliyet alanları dikkatlice incelendiğinde; elindeki medya organlarıyla sürekli gündemde kalan Doğan’ın diğer birçok sektörde yükünü aldığı anlaşılıyor. Doğan’ın son yıllarda yoğunlaştığı en önemli sektör enerji olarak dikkat çekiyor. 2000 yılında Doğan Enerji’yi kuran grubun bu sektörde faaliyet gösteren şu üç şirketi bulunuyor: Elektrik Üretim ve Ticareti, Petrol Arama Ve Üretim ile Doğan Enerji Doğan Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.


SANAYİDE İKİ ŞİRKETİ VAR

Doğan grubunun sanayi alanında faaliyet gösteren iki şirketi bulunuyor. Rotbaşı, rotil, rotkolu, salıncak kolu, çeki kolu, stabilizatör kolu ve V çeki kolu gibi araç alt yapı parçalarını üretmek üzere 70’lı yıllarda kurulan ve daha sonra Doğan Grubu’na geçen Ditaş, halka açık olarak Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Çelik Halat ise adından da anlaşılacağı üzere çelik halat ve tel üretimi yapıyor. Hisse performansı iyi olmasa da grubun bu şirketi de borsada işlem görüyor.


REKLAM GELİRLERİNİ FAKTORİNG ŞİRKETİ TOPLUYOR

Finansal hizmetler sektöründe dört şirketle faaliyetlerini yürüten Doğan Grubu’nun reklam ve diğer alacaklarının tahsilini Doğan Faktoring şirketi üslenmiş görünüyor. Bu sektörde faaliyet gösteren Doruk Finansman, Doruk Faktoring, Doğan Organik ve Öncü Girişim Sermayesi gibi grup şirketlerinin bilinen kayda değer işleri yok.


PO’DAN SONRA 2. BÜYÜK SATIŞ

Doğan; büyük tartışmalarla yıllarca gündemden düşmeyen Petrol Ofisi’ni 2010 yılında elden çıkarmıştı. İthal ettiği akaryakıt üzerinden vergi kaçırdığı iddiasıyla sürekli gündemde kalan Petrol Ofisi’nin yüzde 54,17’sini Avusturyalı Grup OMV, Doğan’dan 1 milyar avroya satın almıştı. Doğan, Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünü ise 2006 yılında 1 milyar 54 milyon dolara yine OVM’ye satmıştı. Bu iki satışla; Doğan çok tartışmalı bir satın alma süreciyle sahip olduğu Petrol Ofisi’nden 2 milyar avro gelir elde etti. Medya grubu satışı Doğan’ın Petrol Ofisi’nden sonra ikinci büyük satışı oldu.

  • Gayrimenkul, otomotiv, turizm
  • Grubun iştiraklerinden Milpa; gayrimenkul pazarlama alanında faaliyet gösteriyor. Doğan’a ait D Yapı’nın Beylikdüzü’nde inşa ettiği ve Milpa’nın pazarladığı Taxit Center AVM’den dükkan alanlar büyük mağduriyet yaşamıştı. Taxit Center’in AVM olarak açılmaması sebebiyle dükkanları 3 yıl boş bekleyen yatırımcılar, Milpa ile davalık oldu. Grubun, yeni de olsa motorlu araç pazarlama işi de var. Doğan, iki yıldır Suzuki otomobil, motorsiklet ve deniz motorlarını pazarlıyor. Grubun bu sektörde faaliyet gösteren Trend Motosiklet ile Glokal Motorlu Araçlar adında iki şirketi daha var. Doğan; turizm sektörde ise Milta Turizm, Marlin Otelcilik, Neta Yönetim ve İlke Turistik şirketleriyle faaliyetlerini yürütüyor.
#Doğan Medya
#D&R
#Petrol Ofisi
#Aydın Doğan
6 yıl önce