|

Silifke’de çikolata yetişecek

Silifke'de bir ilk gerçekleştirilerek, deneme amaçlı çikolata ağacı fidanı dikildi.

Yeni Şafak
11:11 - 20/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:20 - 20/01/2016 Çarşamba
IHA

Silifke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Şahap Şimşekli, Silifke'de bir ilki gerçekleştirerek, deneme amaçlı çikolata ağacı fidanı dikti.


Silifke'de narenciyeye alternatif olarak çeşitli meyve ağaçlarını araştırdıklarını ve çikolata ağacının ilk fidanını diktiklerini ifade eden Şimşekli, “Fidanımızı diktik, umarım bölgemizde verim alır ve alternatif ürün olarak Silifke'de yetiştirmeyi başarırız" dedi.


Çikolata meyvesinin, Meksika'ya özgü sıra dışı meyvelerinden birisi olduğunu belirten Şimşekli, "Türkiye'de yetiştirilen Trabzon hurmaları ile fazla bir benzerliği yoktur. Hem yaprakları, hem de meyve kabuğu (Yeşil) bilinen Trabzon hurmasından çok farklıdır. Bunu hatırlatmamdaki neden, birçok kişinin bu meyveyi çikolatalı Trabzon hurmaları ile karıştırmalarıdır. Çikolata meyvesi (Siyah Trabzon Hurması) 60-120 mm çapındadır. Meyve yuvarlak ve basıktır. Şekli normal bir Trabzon hurmasına benzer. Olgun meyveler bile yeşildir. Siyah Trabzon hurması çekirdeksiz veya 5 taneye kadar çekirdeğe sahip olabilir. Dünyanın birçok bölgesinde uzun yıllardır ticari olarak yetiştirilir ve insanlar tarafından çok beğenilir. Olgunlaştığı zaman meyve kabuk rengi parlaklaşır. Olgunlaşan meyveler 7 gün içerisinde toplanmalıdır. Bu süre soğuk iklimlerde uzayabilir. Olgunlaşma esnasında meyvedeki değişiklikler çok çarpıcıdır. Gece boyunca koyu yeşile dönüşür, sonra kahverengi–siyah. Yumuşak olgunlaşmış meyveyi açmak için keskin bir bıçak ile ortasından ikiye ayrılır. Çekirdekler çıkarılır ve kaşık ile yenir. Yumuşak meyve çok hassas bir kabuğa sahiptir, yenirken dağılabilir. Soğutucuda dondurulduktan sonra hafifçe çözülmeye başladığı anda da yenilebilir. Bu durumda iken kabuğu daha rahat soyulabilir. Bazı insanlar meyveyi ya portakal suyuna ya da süte, kremaya ekleyerek tüketirler. Birçok insan için çok çekici bir meyvedir. Dondurulmuş meyveler 6 aya kadar tadını koruyabilirler ve tatlılarda kullanılırlar. Buzdolabında saklanabilir fakat uzun sure korumak için derin dondurucuda tutulmalıdır" dedi.


Çikolata meyvesinin elma büyüklüğünde kahverengi renkte ve incir gibi yumuşak olduğunu sözlerine ekleyen Şimşekli, meyvenin tadının çikolatadan farkı olmadığını belirtti. Şimşekli, ağacın her yıl mayıs ayında meyve verdiğini ve yetiştirmesinin kolay olduğunu söyledi.

#Silifke
#çikolata ağacı
#çikolata
8 yıl önce