|

Soft power haritası değişiyor

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Şubat 2018 sayısı dopdolu. Dergi, global soft power haritasında son dönemde yaşanan dikkat çekici değişimi kapsamlı bir analiz eşliğinde kapağına taşıdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2018 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 2/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Derin Ekonomi dergisini şubat sayısı bayilerdeki yerini aldı.
​Derin Ekonomi dergisini şubat sayısı bayilerdeki yerini aldı.

Derin Ekonomi dergisini şubat sayısı bayilerdeki yerini aldı. Derginin bu ayki kapağında; global soft power haritasında son dönemde yaşanan dikkat çekici değişim kapsamlı bir şekilde analiz ediliyor. ABD’nin, bizzat başkanının ağzından Latin Amerikalı, Afrikalı ve Müslüman insanları aşağılaması, terör örgütü PKK’ya 5 bin TIR silah yardımı yapması ve Türkiye’de iki kez darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye açıkça destek vermesi, Kudüs’ü uluslararası hukuka aykırı şekilde İsrail’e hediye etmeye kalkması ise dünyanın gözünde en güvenilmez ülke yaptı. Son dönemde bunlara benzer pek çok stratejik yanlış adım atan ABD, global soft power liginde sürekli puan kaybediyor.

Yumuşak güç ile sert güç arasındaki kesin sınırların belirsizleştiği dünyada ülkeler güç stratejilerini nasıl ve neye göre belirliyor? Son dönemde yumuşak gücünü çıkarları doğrultusunda en etkili kullanan devletler hangileri? Hangi devletler bu yeteneklerini yavaş yavaş kaybediyor? Yanıtlar, Derin Ekonomi’nin Şubat sayısının kapsamlı dosyasında.


A’DAN Z’YE KRİPTO PARA REHBERİ

Blockchain teknolojisi ve buna dayanan kripto paralar, giderayak bir çeşit küresel diktatörlüğe dönüşme eğilimine girmiş mevcut finansal sistem yerine, herkesin katılımına dayalı, ademimerkeziyetçi bir yapı vaat ediyor. Bu yeni teknolojik trend devletlere, merkez bankalarına, finansal kuruluşlara ve insanların özel bilgilerini ele geçirerek gelirlerine ortak olan sosyal medya şirketlerine meydan okuyor! Aynı zamanda doların tahakkümü nedeniyle her 10 yılda bir siyasi ve ekonomik krizlere sokulmak istenen ülkelere, bu hegemonyadan kurtulmanın reçetesini sunuyor.

Dünya ekonomi tarihinde kalıcı bir dönüşüm başlatmış olan blockchain teknolojisi nedir? Blockchain’in meyvesi olarak ortaya çıkan kripto para bitcoin ve ondan sonra çıkan alternatif kripto paralar nasıl işler, nasıl elde edilir, nerelerde harcanabilir? Merak edilen hemen her şey, Derin Ekonomi’nin ayrıntılı A’dan Z’ye Kripto Para Rehberi’nde…

  • Türk ekonomisini taşıyan 10 sektör
  • Kimse refah ve zenginliği altın tepsi içinde sunmuyor. Bunun bilincinde olan sektör temsilcileri, 2000’li yıllarla beraber, kamunun da yönlendirmesiyle, topyekûn bir kalkınma hamlesi içine girdiler. Son birkaç yılda, özellikle küresel ticaretteki yavaşlamanın da etkisiyle iç piyasada bazı sektörler durgunluk yaşasa da, diğer bazı sektörlerin Türkiye’de bugünden sonra yıldızının daha çok parlayacağı açıkça görülüyor. Enerji, inşaat ve gayrimenkul, havacılık, savunma, otomotiv, tekstil, hazır giyim, e-ticaret, perakende, sağlık, finans ve sigortacılık, imalat, makina ve benzeri pek çok sektör, 2018 yılında ekonomiyi canla başla sırtlanmaya hazır durumda. Tüm sektörler aynı gemide geleceğe yolculuk yapıyorken, bu kritik sektörlerin seyri ekonomi dünyasının tamamı için hayati önem arz ediyor. Derin Ekonomi, Türkiye ekonomisinin yakın gelecekte sektörel bazda nerelere varacağını merak edenlere, yıldızı parlayan sektörleri yakından inceleme fırsatı sunuyor.
Gündemin en gerçekçi yorumları

İbrahim Karagül yönetimindeki Derin Ekonomi, güçlü yazar kadrosuyla Türkiye ve dünya gündemine dair yorumları okurların dikkatine sunuyor. Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Doç. Dr. Hatice Karahan, Aşkın Baysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Prof. Dr. Murat Yülek, Doç. Dr. Kadir Tuna, İbrahim Acar, Mehmet Akif Soysal, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, F. William Engdahl, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano ve Dimitri Triantaphyilou ekonomi ve politika gündemine ilişkin yorumlarıyla Derin Ekonomi sayfalarında.

#Derin Ekonomi
#Yumuşak Güç
#Kripto Para
6 yıl önce