|

Son yedi ayın en düşük faizi

Gösterge faizi yüzde 18,8’e geriledi. Son 7 ayın en düşük rakamı olan bu orana rağmen, bankaların finansman maliyetlerini yüksek tutmayı sürdürmesi dikkat çekiyor. Bankaların döviz cinsi kredilerin faizlerini düşürmemesi eleştiriliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:48 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ekonomide dengelenme çabaları sonuç vermeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen tasarrufların etkisiyle kamunun kaynak ihtiyacı düşürülmesi faiz oranlarını iyice aşağı çekti. Piyasanın yakından takip ettiği gösterge faizi Haziran 2018’den bu yana ilk kez yüzde 18’li seviyeleri görmeye başladı. 12 Haziran 2018’de yüzde 18,97 seviyesini gören Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizi dün, yedi ay aradan sonra ilk kez yüzde 18,88’e geriledi.

HAZİNE’NİN ELİ RAHATLIYOR

  • Ekim 2018’de yüzde 28 ile rekor kıran 2 yıllıkların tahvil faizinin uzun bir aranın ardından yüzde 18’li rakamları görmesi, hazinenin elinin güçlendiğini gösteriyor. Nitekim Hazine’nin önceki gün yaptığı döviz cinsi tahvil ihracına yurt içi ve yurt dışından 2,5 kat talep geldi.

BANKALAR HALA UYANMADI

Bankalar döviz cinsi kredilerin faizlerini düşürmemekte direnmesi eleştiriliyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “TL kredi faizi iniyor ama toplam kredilerinin yaklaşık yüzde 40’ını, ticari kredilerin neredeyse yüzde 50’sini oluşturan döviz kredi faizleri, nedense bir türlü aşağıya gelmiyor. Biz iş dünyası olarak bunu anlamakta zorlanıyoruz. Aklımıza gelen tek açıklama, herhalde unuttular diyoruz. Aklımıza gelen tek açıklama, herhalde unuttular” dedi.


  • BANKALAR DA SÜRECE DAHİL OLMALI
  • KOBİ’lerin ve işletmelerin krediye ulaşmalarını kolaylaştırmaya çalışılan bir dönemin yaşandığını anlatan Şekib Avdagiç, şunları kaydetti: “Ekonomi yönetimimiz başta odamız olmak üzere reel sektörün temsilcilerinden gelen sese kulak veriyorlar. Ancak bu sürece bankalarımız da ayak uydurmalıdır. İş dünyası olarak bizim tüm uyarılarımıza rağmen bankalarımızın önce kendilerini düşünmekten vazgeçmeleri gerekiyor. ‘Önce de can, sonra da can’ diyorlar.”
#Gösterge
#Faiz
#Bankalar
5 yıl önce