|

STAR Rafineri’de açılış 19 Ekim’de

Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım özelliği taşıyan ve bünyesinde 20 fabrikayı barındıran STAR Rafineri, 19 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in katılacağı törenle hizmete açılacak.

Haber Merkezi
04:00 - 13/10/2018 السبت
Güncelleme: 00:34 - 13/10/2018 السبت
Yeni Şafak
STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter
STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter

Türkiye'nin dış ticaret açığını tek başına yıllık en az 1,5 milyar dolar azaltması öngörülen ve özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafineri, 7 yıllık yapım sürecinin ardından açılışa hazırlanıyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi-SOCAR'ın Türkiye yatırımları içinde önemli paya sahip rafineri, 19 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımının öngörüldüğü törenle hizmete açılacak.

YILDA 10 MİLYON TONLUK HAM PETROL İŞLEYEBİLECEK

İzmir'in Aliağa ilçesindeki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu.

6,3 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

Türkiye'de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran tesis, toplam yaklaşık 6,3 milyar dolara mal oldu. İnşaatında ortalama günlük 10 bin işçinin çalıştığı tesiste geçen yıl kasım ayında bu rakam 19 bin 500'e yükseldi. Tesis açıldıktan sonra ise rafineride doğrudan bin 100 kişi istihdam edilecek.

  • Dizelde ithalat %40’a inecek
  • SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, STAR Rafineri tesisinin SOCAR’ın Türkiye için öngördüğü 19,5 milyar dolarlık yatırım planının önemli bir parçası olduğunu belirtti. Söz konusu tesis sayesinde ithal edilen dizel yakıt oranının azaltacağına dikkat çeken İlter, “Geçen yıl tükettiğimiz dizelin yüzde 56’sını ithal etmişiz. STAR Rafineri, 5 milyon tonluk dizel üretim kabiliyetiyle ithalat oranını yüzde 40’ların altına düşürecek” dedi.
#SOCAR
#STAR Rafineri
٪d سنوات قبل