|

Star Rafinerisi’ne özel statü

İzmir Aliağa’da 30 milyar liralık yatırımla önceki gün açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in birlikte yaptığı Star Rafinerisi özel endüstri bölgesi ilan edildi.

Haber Merkezi
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 08:32 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Yeni yatırımları, hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek.
Yeni yatırımları, hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi STAR (Socar Turkey Enerji AŞ) Rafineri’si oldu. Böylece, şirketin gelecek dönemde 2 milyar doları bulması beklenen yeni yatırımları, hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek. “Endüstri Bölgesi” olduğu için mevcut ve yeni yatırımların tüm süreçleri ve izinleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca takip edilecek. Yatırımcı dostu endüstri bölgeleri, ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teklifiyle, Cumhurbaşkanlığınca ilan ediliyor. Yatırımcılara özellikle bürokrasinin azaltılması gibi birçok avantaj sağlıyor.


KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsediklerini belirtti. Varank, “Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak” dedi. Star Rafinerisi’nin Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımı olduğuna işaret eden Varank, şu değerlendirmede bulundu: “Önümüzdeki dönemde, ülkemiz ekonomisinin küresel değer zincirlerine eklemlenme serüveni, Socar Grubu gibi uluslararası oyuncularla kurulan işbirliklerinin derinleştirilmesi sayesinde daha ileri seviyelere taşınacaktır.”

#Star Rafinesi
#türkiye
#Azerbaycan
5 yıl önce