|

Tarihi anlaşmada imzalar atıldı: Türkiye Bulgaristan'a yıllık 1,5 milyar metreküp doğalgaz transferi sağlayacak

Bulgaristan’ın devlet doğal gaz dağıtım şirketi Bulgargaz ile BOTAŞ arasında doğalgaz alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Yapılan anlaşmayla Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğalgaz transferi sağlanacak.

14:29 - 3/01/2023 Salı
Güncelleme: 15:36 - 3/01/2023 Salı
AA
Türkiye ile Bulgaristan arasında tarihi anlaşma
Türkiye ile Bulgaristan arasında tarihi anlaşma

Bulgaristan’ın devlet doğal gaz dağıtım şirketi Bulgargaz ile BOTAŞ arasında doğalgaz alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Yapılan tarihi anlaşmaya göre Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğalgaz transferi sağlanacak.

Bulgaristan ile tarihi anlaşma

Bakan Dönmez'in 'Yarın Bulgargaz ile BOTAŞ arasında önemli bir anlaşma imzalanacak' diyerek duyurduğu tarihi anlaşmada imzalar atıldı.

Yapılan tarihi anlaşmaya göre Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğalgaz transferi sağlanacak.


Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,
"Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz alanında iş birliği anlaşması imzaladı"
denildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bulgaristan programı kapsamında ilk olarak Bulgaristan Bakanlar Kurulu Ofisi’ne geçti.

Bakan Dönmez’i Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov karşıladı. Ardından geçilen törende iki ülke arasında doğal gaz alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov’un nezaretinde gerçekleşen törende Türkiye adına imzayı BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan Özcan ile Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva attı.

İmza töreni sonrası iki bakan basın toplantısı düzenledi.

Dönmez: Anlaşmanın süresi 13 yıl olacak

Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,
"Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacak. Yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa’nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak. Bu aynı zamanda Türkiye’nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir"
şeklinde konuştu.
Geçen ay iki ülke cumhurbaşkanının İstanbul’da bir araya geldiğini hatırlatan Dönmez,
“Orada mevkiidaşım ile bir araya gelmiş ve enerji alanındaki önemli hususların bir kez daha üzerinden geçmiştik. Son görüşmemizin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden İstanbul’da ele alınan konuların bugün Sofya’da somut adımlara dönüşmesinden memnuniyet duyduğumuz ifade etmek isterim.”
dedi.

"Bir tuğla daha koymuş olduk"

Sürecin işleyişi hakkında Dönmez, şunları kaydetti:

"Başta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı sağlayacak. Türkiye 7 farklı hat ve LNG terminalleriyle 15 ülkeden gaz tedariki yapan bir ülkedir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir. Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuğla daha koymuş olduk. Gerek tedarikçi ülkeler gerekse Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlarla bu kapasite çok kısa süre içinde artırma imkanı da söz konusudur."

Bakan Dönmez TVNET canlı yayınında açıklamıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TVNET'te Net Bakış programında Serhat İbrahimoğlu moderatörlüğünde soruları yanıtlamış Türkiye'nin Bulgaristan'a doğal gaz satacağını söylemişti.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şöyle;

"Enerjide geldiğimiz seviye sevindirici ve iftihar edici. Karadeniz gazını biz sisteme verdiğimizde hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak. Çıkartacağımız gaz evlerin ihtiyacını ve son keşif ile daha fazlasını karşılayacak. Avantajları vatandaşımız lehine kullanacağız.

Savaş bitmeden radikal bir fiyat düşüşü beklemek doğru değil. Enerji krizinin aşılmasında da üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

İstisnasız bütün hanelerde doğal gazın yüzde 75'ini devlet karşılıyor, yüzde 25'ini vatandaşa yansıtıyoruz. Kararlıyız, 2023'te de sübvansiyon oranları ile devam edeceğiz."

#Türkiye
#Bulgaristan
#doğalgaz
#anlaşma
1 yıl önce