|

Tarım Kredi işe koyuldu

Tarım Kredi Kooperatifleri, belediyelerin tanzim satış mağazalarında satacakları ürünleri için çiftçilerden alıma başladı. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Üreticiden alabildiğimiz kadar makul fiyata alıp, bu ürünleri dağıtım noktasındaki belediyenin yetkililerine teslim edeceğiz. Özel sektör mantığıyla düşünmediğimiz için hemen hiç kâr koymayacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:54 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, belediyelerin tanzim satış mağazalarında satılacak ürünleri çiftçilerden almaya başladıklarını belirterek, "Üreticiden alabildiğimiz kadar makul fiyata alıp, bu ürünleri dağıtım noktasındaki belediyenin yetkililerine teslim edeceğiz. Özel sektör mantığıyla düşünmediğimiz için hemen hemen hiç kâr koymayacağız" dedi. Sebze meyve fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek amacıyla hayata geçirilecek tanzim satış mağazalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Poyraz, "Bu işlerle her aracı kendi kârını eklediği için, ne kadar aracı olursa fiyat da o kadar artar. Biz üreticiden aldığımız fiyata sadece nakliyesini ekleyeceğiz. Bir tarafta üreticimiz diğer tarafta satış yapacak yetkililer olacak" dedi.


SEZONUNA GÖRE ÜRÜN TEMİNİ

Poyraz, çiftçiye ürünlerini Tarım Kredi'ye satmaları için zorlama yapılmayacağının altını çizerek, "Geçen sene çiftçilerden 800 milyon liralık ürün almışız. Hububat ve bakliyat ağırlıklı olarak gerçekleştirdiğimiz işi, şimdi önceden kısmi olarak yaptığımız yaş sebze meyvede de sürdüreceğiz. Piyasada hangi ürüne ihtiyaç varsa sezonuna göre temin edip göndereceğiz" değerlendirmesinde bulundu. Tarım Kredi yetkililerinin yaş sebze meyve alımında çalışmalara devam ettiğine dikkat çeken Poyraz, "Sistem çok kısa süre içinde işlemeye başlayacak" şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLERE GÖREV DÜŞÜYOR

Tarım Kredi olarak Kredi Yurtlar Kurumu ve Milli Savunma Bakanlığına ürün verdiklerini de anımsatan Poyraz, kamu kurumlarının ciddi manada gıda alımı yaptıklarını ve bunun da tartışılması gerektiğini söyledi. Kamu kuruluşlarına gıda temini için ihaleyi alan firmaların piyasayı etkilediklerine işaret eden Poyraz, şunları dile getirdi: "Firmalar kamu ihalesine girdiği zaman milyonlarla ifade edilen rakamlarla piyasadan mal çekmek zorunda kalıyor. Halbuki biz bir ihale olmadığı için, o günkü borsa fiyatları neyse kamu kurumlarına o fiyatlarından verebiliyoruz. Burada enflasyonist bir baskı oluşturmuyoruz. Kamu kurumlarının gıda alımlarında da kooperatiflerin devreye girmesi lazım. Yani kooperatiflerin üreticiden aldığı, işlediği veya işlettiği ürünleri de bu anlamda sisteme dahil etmek lazım.”

  • İstanbul’da 50 Ankara’da 30 yerde olacak
  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tanzim satış mağazalarına ilişkin dün açıklama yaptı. Bakan Albayrak, “Devlet olarak biz büyükşehirlerimiz başta olmak üzere bu fahiş operasyonu yapan iradenin oluşturduğu fiyat artışlarını engellemek için üreticiden tüketiciye kadar bu zinciri maliyetini de yönetecek şeklide, bu çerçevede önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul’da 50, Ankara’da 30’dan fazla noktada başlayacak şekilde, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız” ifadelerini kullandı.
  • Haldeki fiyat düşüştü
  • Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, hava sıcaklıklarının normalleşmesi ve büyük marketlerin sera ürünü almayacaklarını açıklamalarının ardından meyve ve sebze fiyatlarının yüzde 25-50 düştüğünü belirtti. Tavşan, “Bir hafta içinde güneşin açmasıyla ürün fiyatları normalleşmeye başlayacak. Ürünün bollaşması için bize bir hafta lazım” dedi.

#Tarım Kredi Kooperatifleri
#Belediye
#Fahrettin Poyraz
#Sebze
#Meyve
5 yıl önce