Tarlada kuruşla raflarda uçuşta

Hamide Hangül
00:25, 04/10/2021, PazartesiG: Güncelleme: 00:32, 04/10/2021, Pazartesi
Yeni Şafak
Tarlada kuruşla raflarda uçuşta
Arşiv

Sebze ve meyvede fiyat artışlarına karşı denetimler sürerken, üretici ile raf arasındaki makasın son 6 ayda ciddi oranda arttığı belirlendi. Üreticide kuru soğan 35 kuruştan 62 kuruşa, domates 2,8 liradan 3,1 liraya, maydanoz 50 kuruştan 66 kuruşa çıkarken, rafta kuru soğanın 1,70 liradan 2,5 liraya, domatesin 4,5 liradan 5,5 liraya, maydanozun 1,8 liradan 3,2 liraya çıktığı belirlendi.

Kovid-19’la mücadele sürecinde başlayan gıda fiyatlarındaki yükseliş gündemden düşmüyor. Son 6 ayda tarlada 40 kuruşa satılan patates, sebze ve meyve hallerinde 3 liraya, üreticide 62 kuruş olan kuru soğan halde 1,8, markette 2,5 liradan yerini alıyor. Vatandaşın en fazla dikkatini çeken ve tarlada 3 liradan yola çıkan domates, yaş sebze ve meyve hallerinde 4 liraya, markette 5,5-6 liradan raflarda yerini alıyor.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/04/12/29/resized_2dfe7-b1606c08xxxx.jpg

HAL FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

Bu tedarik zinciri, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar domateste yüzde 107, kuru soğanda yüzde 253, limonda yüzde 229 fiyat artışını ortaya koyuyor.

Sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye ulaşmasına aracılık eden hallerde de fiyat artışları dikkat çekti. İstanbul’da hal fiyatları incelendiğinde son 6 ayda kırmızı biberin 8 liradan 9 liraya, dolma biberin 5 liradan 8 liraya, çarlistonun 3 liradan 6 liraya, domatesin 3 liradan 4 liraya, fasulyenin 5 liradan 8 liraya, ıspanağın 1 liradan 3 liraya, göbek salatanın 2 liradan 6 liraya çıktığı belirlendi. Sebzenin yanı sıra meyve ürünlerinde de artışlar gözlendi.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/04/12/29/resized_a21a6-d1c224f5uretici.jpg

MAKAS GİDEREK AÇILIYOR

Hal fiyatları incelendiğinde, bu yıl mart ayında halde en düşük 3 lira olan armut 5 liraya, elma 2,5 liradan 4,4 liraya, eriğin 4 liradan 6 liraya, muzun 5 liradan 7 liraya çıktığı belirlendi. Üretici ve hal arasındaki artış oranları incelendiğinde kuru soğanda fiyat farkı yüzde 156, elmada yüzde 112, limonda yüzde 1145, yeşil fasulyede yüzde 62, salatalıkta yüzde 71 olduğu ortaya çıktı. Raflardaki sebze ve meyve yüksek fiyatla yerini almasına karşın, bu ürünlerin üreticide daha düşük olduğu görüldü.

ÇİFTÇİ DEMETTE 16 KURUŞ SATICI 2, 3 LİRA KAZANIYOR

Mutfakların vazgeçilmezi maydanozun fiyatı, son 6 ayda tarlada 50 kuruştan 66 kuruşa çıktı. Başka bir ifadedeyle üretici sattığı bir demet maydanozdan 16 kuruş kazanırken, aynı ürün hale geldiğinde 2,5 liradan etiketleniyor. Halden 2.5 liraya çıkan üren market raflarında 3-3,5 lira arasında satışa çıkıyor. Benzer bir durum kuru soğanda da söz konusu. Bu yıl martta tarlada 35 kuruş olan kuru soğan eylül sonunda 62 kuruşa yükselirken, halde 1,5 lira, marketlerde 2,5 liradan yerini alıyor. Ispanak fiyatı aynı dönemde üreticide 2 lira 25 kuruşla aynı kalırken, marul 1,65 liradan 1,88 liraya, domates 2,8 liradan 3,17 lira oldu.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026