|

TARSİM çiftçinin kara gün dostu oldu

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), faaliyete başladığı 2006'dan itibaren tahsil ettiği 2,6 milyar lira prim karşılığında üreticilere 3,1 milyar lira tazminat ödedi, 11 yılda 8,1 milyon poliçe karşılığında 124 milyon dekar alan, 6,6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5,1 milyon arılı kovanı sigortaladı.

Yeni Şafak
12:17 - 3/03/2017 Cuma
Güncelleme: 15:17 - 3/03/2017 Cuma
AA
TARSİM, 124 milyon dekar alan, 6,6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5,1 milyon arılı kovanı kapsamına aldı.
TARSİM, 124 milyon dekar alan, 6,6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5,1 milyon arılı kovanı kapsamına aldı.

Türkiye'de tarım sektörünü tehdit eden doğal afetlerin ve çeşitli risklerin teminat altına alınabilmesi, çiftçilerin gelirlerinde istikrarın sağlanarak üretimden kopmamalarının sağlanması ve şehre göçün engellenmesi gibi amaçlarla kurulan TARSİM, üreticilerin kara gün dostu oldu.



  • Üreticilere bitkisel ürün, sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri hayat sigortaları ve arılı kovan sigortası olmak üzere 7 farklı tarım sigortası branşı çerçevesinde hizmet veren kurum, sistemin başlangıcından bu yılın şubat ayı sonuna kadar, 8,1 milyon poliçe düzenlendi.

Sigortaladığı varlık değeri 105 milyar liraya ulaşan TARSİM, 124 milyon dekar alan, 6,6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5,1 milyon arılı kovanı kapsamına aldı.



Kurum, üreticilerin ödediği 2,6 milyar lira prim karşılığında onlara çeşitli nedenlerle uğradığı zararlar karşılığında 3,1 milyar lira ödeme yaptı.



En fazla poliçe bitkisel ürünlerde


  1. TARSİM'in "lokomotifi" olarak kabul edilen bitkisel ürün sigortası, en fazla poliçe üretilen branş oldu. Bu sigorta branşına ağırlıkla Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Manisa'daki üreticiler ilgi gösterdi.

Kurulduğu tarihten itibaren en fazla prim üretimini geçen yıl gerçekleştiren TARSİM'de, sistemin başlangıcından itibaren en çok Manisa ve Malatya'da faaliyet gösteren üreticilerden prim toplandı, yine en çok bu illerdeki üreticilere tazminat ödemesi yapıldı.



Manisa'daki üreticilerden toplanan 336 milyon lira karşılığında 595 milyon lira, Malatya'da ise 251 milyon lira prim karşılığında 416 milyon lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi.



Üzüm ve kayısı başı çekti


Sistemin başlangıcından itibaren Türkiye genelindeki üzüm üreticilerine 614 milyon lira, kayısı üreticilerine ise 489 milyon lira tazminat ödendi. TARSİM'in sigortalı üreticilerden aldığı zarar ihbarlarında, en fazla poliçe adedine sahip olan bitkisel ürün sigortası branşı öne çıktı. Bu kapsamda 250 binin üzerinde sigortalı üreticiye-işletmeye 2,3 milyar lira tazminat ödemesi yapıldı. Üreticiler ağırlıklı olarak dolu, don ve fırtına nedenleriyle zarar ihbarında bulundu.



Hayvan hayat sigortası branşlarında ise en fazla, ölüm ve mecburi kesim nedenleriyle ihbar yapıldı. Yine bu branşlarda yaklaşık 103 bin sigortalı üretici-işletmeye 729 milyon lira tazminat ödendi.




TARSİM kuruluşundan itibaren gelişiyor


TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu yaptığı açıklamada, tarım sektörünün, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilendiğini belirtti.



Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesinin, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkati çeken Satoğlu, Türkiye'de de küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerin ve çeşitli risklerin gerçekleşme sıklığının ve şiddetinin her geçen gün arttığını dile getirdi.



Satoğlu, doğal afetler ve risklerin, çiftçinin emeğini bir anda yok ettiğini, üretim faaliyetlerini kesintiye uğrattığını ve gelir kaybına sebep olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:



"Gelişmiş ülkeler, uyguladıkları çeşitli korumacılık politikaları, 'Risk Yönetim Programları' ve bu programlar içinde önemli bir yer alan tarım sigortaları uygulamalarıyla risk paylaşımını ve transferlerini gerçekleştirmektedir. Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla TARSİM kurularak, hizmet sunmaya başlamıştır. Sistemi büyüterek, geliştirmenin ve sürdürülebilir olmasını sağlamanın yanı sıra sigortanın sunduğu imkanların üreticiye doğru ve etkili bir şekilde anlatılması bizim en temel ve önemli amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda TARSİM'in, kuruluşundan itibaren sürekli bir gelişim ve büyüme gösterdiğini ifade edebiliriz."



Satoğlu, ürünlerini ve hayvanlarını güvence altına almak isteyen üreticilere tarım sigortası yaptırmaları yönünde çağrıda bulundu.








#Adana
#Tarım Sigortaları Havuzu
#TARSİM
7 yıl önce