|

Taşımacı esnafa ucuz akaryakıt önerisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Taşımacı esnafa ucuz ticari akaryakıt verilmeli” dedi.

Yeni Şafak
11:29 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 08:47 - 4/10/2015 Pazar
IHA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, taşımacı esnafının ucuz akaryakıt beklediğini belirterek, “Esnafımıza vergiden indirim yapılarak-ticari akaryakıt-dediğimiz ucuz akaryakıt verilebilir. Bu indirim devlet maliyesine zarar vermez. Esnafın kazancı kısa zamanda piyasaya dönecektir" dedi.


Trafikteki araç sayısının 19 milyon 541 bin 369 adede ulaştığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bugün karayollarında dizel (motorin) kullanan 3 milyon 163 bin 203 adet otomobil, 3 milyon 185 bin 243 kamyonet, 801 bin 196 kamyon, 429 bin 910 minibüs, 214 bin 955 adet otobüs ve LPG kullanan 4 milyon 193 bin 562 otomobil varken, benzinli otomobiller 2004'e göre yüzde 28,6 azalarak 2 milyon 897 bine geriledi ve toplamdaki payı yüzde 28,1'e düşmüş oldu. Dizel araç kullanımı arttıkça piyasada ulaştırma sektöründe çalışan esnafımızın en büyük sorunu akaryakıt maliyeti oldu. Dizel araçlarla benzinli arasındaki fiyat farkı dizel aleyhine bozuldu ve motorin fiyatı arttı. Esnafımızın emeğinin karşılığını alabilmesi için ucuz fiyattan 'ticari akaryakıt' verilmeli. Bunun için de üzerindeki maktu (sabit) vergi düşürülmeli" dedi.


“AKARYAKIT FİYATLARI ÜZERİNDEKİ VERGİDE İNDİRİM ŞART"

Dünyada ham petrolün varil fiyatı 115 dolardan 45 dolara inmesine rağmen Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının yeterince düşmediğini söyleyen Palandöken, “Akaryakıt fiyatlarının çok fazla ucuzlamamasının nedeni yüksek vergiler ve döviz fiyatlarıdır. Vergilerde indirim olmadığı sürece Türkiye'de akaryakıt fiyatları fazla aşağı düşmez. 95 oktan benzinde 2,1765 lira, motorinde 1,5945 lira, LPG'de ise 1,5780 lira sabit vergi (ÖTV) var. Üstüne rafineri alış maliyeti, şirket karı artı yüzde 18 KDV alınmaktadır. Yani verginin de vergisi alınarak 95 oktan benzinin litresinde toplam vergi 2,8065 lira olmaktadır. Petrol düştükçe aslında sabit olan verginin fiyat içindeki oranı da yükseliyor. Fiyat içinde toplam vergi yaklaşık 10 ay içinde yüzde 53'ten yüzde 62'ye yükselmiş durumda. Yaklaşık fiyatın 3'te 2'si vergilerden oluşuyor. Bu durumda vergiler düşmeden akaryakıt fiyatlarındaki düşüş tatminkâr olmayacaktır. Taşıma ve ulaşım sektöründeki esnafımızın ucuz akaryakıt istemesi sonuçta halkımıza yansıyacaktır" diye konuştu.


“ESNAFIN YARARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ"

Palandöken, nakliyeci esnafının yararına çözüm üretilmesini beklediklerini vurgulayarak, “Kazancın büyük bölümü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parça gibi masraflara gidiyor. Esnafımıza vergiden indirim yapılarak -ticari akaryakıt- dediğimiz ucuz akaryakıt verilebilir. Bu indirim devlet maliyesine zarar vermez. Esnafın kazancı kısa zamanda piyasaya dönecektir. Piyasada ne kadar çok iş olursa devletimizin de vatandaşımızın da faydasına olacaktır" dedi.

#TESK
#Bendevi Palandöken
#ucuz akaryakıt
#ucuz ticari akaryakıt
9 yıl önce