|

Tedbirin kadar güvendesin

Türkiye’de son 10 yılda 11 bini aşkın işçi iş kazasında hayatını kaybetti. Önceleri yılda ortalama bin 400 kişinin hayatını kaybettiği ülkemizde, bu rakam son yıllarda bin kişi civarına kadar düştü. Bu düşüşte; yasal mevzuatta yapılan düzenlemeler ve verilen eğitimlerin etkisi oldu. Ancak iş kazasında hayatını kaybeden kişi sayısının hala yüksek olması eleştiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 00:50 - 14/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Tedbirin kadar güvendesin
​Tedbirin kadar güvendesin

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla bu konuyu değerlendiren Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Adil Baştanoğlu, üzücü iş kazaları konusunda uyarılarda bulundu ve çözüm için herkese sorumluluk düştüğünü söyledi. Baştanoğlu, ölümlü iş kazalarının önemli bir bölümünün inşaat sektöründe meydana geldiğini söyledi.

HAYATİ DÜZENLEMELER YAPILMASINA RAĞMEN

“2016 yılında 1970 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Türkiye tarihinde en çok işçi ölümlü kaza geçen yıl gerçekleşti" diyen Baştanoğlu, şu rakamları paylaştı: "2016'da 442 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. 2017 yılının ilk 4 ayında ise inşaat sektöründe 117 işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişiklikler, iş kazalarının önlenmesine ilişkin hayati düzenlemeler getirdi. Buna rağmen kazaları azaltamadık” dedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; 2016 yılında yine Türkiye’nin hemen hemen her yerinde iş ölümü görüldüğünü, en çok ölümlü kazanın ise İstanbul’da meydana geldiğini ifade etti.


YÜZDE 98’İ İNSAN HATASI KAYNAKLANIYOR

Baştanoğlu, “Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler var” diye konuştu.

Eğitimlerin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Baştanoğlu, şu önerilerde bulundu: “İş kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Yapılan yasal düzenlemeyle, aralarında inşaat ve yalıtım sektörünün de bulunduğu 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanların, ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor.”

  • Bir yıldır bütün işyerleri kapsamda
  • 30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 Sayılı Kanu; mevzuat açısından birçok yenilik getirdi. Ancak kanunun bütün iş yerlerini kapsaması ise zamana yayıldı. 50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli kamu dışındaki bütün işyerleri için 1 Ocak 2013 tarihinde başlayan düzenleme 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Düzenleme; bütün kamu ve özel bütün işyerlerini bağlayacak şekilde 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girdi.
#​Tedbir
#Güvenlik
#Düzenleme
#İşçi
#Sağlık
7 yıl önce