|

Tek çatıda hızlı hizmet

Vergi dairelerini bir çatı altında toplamak amacıyla projelendirilen ‘Tek Vergi Dairesi’ uygulaması, pilot il seçilen Eskişehir'de yarın başlıyor. Yeni model sayesinde vergi ödemek, borç sorgulamak ve beyanname vermek gibi zaman alan işlemler daha hızlı yapılabilecek.

Cabir Turğut
04:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 10:41 - 8/02/2015 Pazar
Yeni Şafak

Tek Vergi Dairesi Projesi ile vatandaşların, vergi dairelerinde uzun kuyruklar oluşturduğu görüntüler tarih olacak. Vergi ödemek, borç sorgulamak, beyanname vermek ve ‘borcu yoktur’ yazısı gibi saatler alan işlemler, yeni model sayesinde daha hızlı halledilebilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi dairelerinin hizmet odaklı bir anlayışla şubelere dönüşeceğini belirterek, bankacılık modeline geçileceğini açıklamasının ardından ilk uygulama yarın Eskişehir’de başlayacak. Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, ‘Tek Vergi Dairesi Projesi’ kapsamında şubelerden birinin Defterdarlık hizmet binasının giriş katında, diğerinin ise Vergi Dairesi Başkanlığı binasında hizmet vereceğini söyledi.


VATANDAŞA KALİTELİ HİZMET 

Projenin hizmete girmesiyle mükelleflere daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Özbakır, mükelleflerin, bu şubelerde vergi dairesinde yürütülen işlemlerin çok büyük bir kısmını yapabileceğini belirtti. Özbakır, “Şubelerimizde tebliğ, ödeme kaydedici cihazlarla ilgili işlemler, işini terk eden mükelleflerin belge iptalleri, ilişik kesme belgeleri, borç durumunu belirtir yazı ve benzeri işler, vergi levhası, mükellefiyetle ilgili durum belgeleri ile her türlü vergi, harç, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezası gibi tahsilatlar yapılacak” dedi.


İHTİYACA GÖRE ŞUBE 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gerek görüldüğü takdirde ihtiyaç duyulan yerlerde başka şubeler açabileceğini de dile getiren Osman Özbakır, şunları kaydetti: “Mükelleflerimiz, vergi ile ilgili birçok işlemini şubelerimiz aracılığı ile yapabilecek, şubelerde yapılamayan ve ihtisas gerektiren durumlarda ise Vergi Dairesi Başkanlığımız binasında bulunan ilgili birim müdürlüklerine başvuru yaparak işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.”


'VERGİ DAİRESİ' İBARESİ KULLANILMAYACAK

Başkan Özbakır ayrıca, Vergi Usul Kanunu’na göre mükelleflerin cezai bir müeyyideyle karşılaşmamaları açısından 9 Şubat 2015 tarihi itibariyle düzenleyecekleri fatura, yazar kasa fişi ve benzeri belgelerde 'Vergi Dairesi' ibaresinin kullanıldığı kısma artık 'Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı' yazması gerektiğinin altını çizdi. Özbakır son olarak, alınan her

türlü tedbire rağmen geçiş sürecinde istenmeden yaşanabilecek aksaklıklardan dolayı vatandaşlardan anlayış ve hoşgörü beklediklerini ifade etti. 

TÜM İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA

Vergi dairesi başkanlıkları ve şubelerde bundan sonra tüm işlemler elektronik ortamda yapılacak. Buraya gelen evrak anında dijital ortama taşınmasıyla; işlemler daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecek. Vergi dairelerinde uzmanlaşmanın artması amaçlanırken,  zaman ve maliyet tasarrufu  da sağlanacak. Nüfusun ve iktisadi faaliyetlerin fazla olduğu yerlerde açılması planlanan şubeler, hem vatandaşı hem  idareyi lüzumsuz maliyetlerden kurtaracak. 


BANKACILIK MODELİ 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi dairelerinin hizmet odaklı bir anlayışla şubelere dönüşeceğini belirterek, bankacılık modelini esas alan çalışmaların başladığını bildirmişti. Bir ilde onlarca vergi dairesinin tek çatı altında toplanacağını ve bu dairelerde yapılan rutin birçok işlemin şubeler aracılığıyla gerçekleştirileceğini açıklayan Şimşek, pilot uygulamanın da 2015 yılı içerisinde Eskişehir’de başlayacağını duyurmuştu.

#vergi dairesi
#tek vergi dairesi projesi
#gelir idaresi başkanlığı
9 yıl önce