|

Tek Hazine Hesabı’na kademeli geçiş

Kamuda nakit yönetiminin etkinliğini artırmak için kapsamı genişletilen Tek Hazine Kurumlar Hesabı’nda detaylar belli oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:43 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
 Hesapla ilgili olarak biri Cumhurbaşkanı kararı olmak üzere iki düzenleme dün yayımlandı.
Hesapla ilgili olarak biri Cumhurbaşkanı kararı olmak üzere iki düzenleme dün yayımlandı.

Kamunun nakit kaynaklarının Hazine tarafından tek bir hesapta izlenmesini ve kamu nakit kaynaklarının banka hesaplarında atıl olarak beklemesinin önüne geçilmesi için adımlar hızla atılacak. Hesapla ilgili olarak biri Cumhurbaşkanı kararı olmak üzere iki düzenleme dün yayımlandı.

HESAP YÖNETİMİ HAZİNE’DE

Hesapta yer alacak kurumların mali kaynak büyüklüğünün 40 milyar lira civarında olduğu ifade ediliyor. Kurumların kademeli olarak alınacağı hesapta kaynakların sahipliliği değil yönetimi hazineye geçmiş olacak. Bakanlık bünyesinde toplanan kaynaklar hem Merkez Bankası hem de diğer kamu bankalarında nemalandırılacak. Bu nema gelirleri genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Toplanan kaynakların yönetilmesi için gerekli koşulları Borç ve Risk Yönetimi Komitesi belirleyecek.

KAPSAMDAKİ KURUMLAR

Tek Hazine Kurumlar Hesabı Uygulamasına İlişkin Yönetmelik ve hesapla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararında hangi kurumların kapsamda olduğu da netleşti. Genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, özel kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarla döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, bu kurumların bağlı ortaklıklarını, müessese, işletme ve birlikler hesaba alınacak.

#Tek Hazine Kurumlar Hesabı
#Borç ve Risk Yönetimi Komitesi
6 yıl önce