|

Tek pencere müjdesi

İhracatçılar İstanbul'da ağırladıkları Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Gümrüklerde işlem hızının arttırılması için kağıtsız ve tek pencere sistemi talebine müjdeyle cevap veren Bakan Tükenkci, 19 bakanlık ile protokol imzaladıklarını ve 4 Mayıs'ta bütün bakanlıkların Tek Pencere Sistemi ile yetki vereceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 20:21 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'yi ağırladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra ihracatçı birlikleri başkanları ile yardımcıları ve sektörler konseyi başkanlarının katıldığı toplantıda Bakan Tüfenkci, ihracatçıların 56 maddeden oluşan sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi.



AMAÇ KÜRESEL GÜCÜ ARTTIRMAK


TİM Başkanı Büyükekşi, amaçlarının ihracatçıların küresel gücünü artırmak olduğunu vurgulayarak, taleplerinin hayata geçirilmesiyle ihracatçının zaman kazanacağını ve rekabet gücünün artacağını dile getirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın özellikle ticaret hayatında düzenlemeler öngören çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve olumlu bulduklarını kaydeden Büyükekşi, dünyada gümrüklerin modernizasyonu ile gümrük işlemlerinin hızlanabilmesiyle ticarette zaman kayıplarının ve maliyetin azalacağına değindi.



DİJİTALLEŞME İLE İHRACAT KALICI VE SÜREKLİ ARTACAK


Taleplerinin gerçekleşmesi ile ihracatçıların maliyet avantajı sağlayacağına işaret eden Büyükekşi, “Basitleşecek olan işlem süreçleri ile bürokrasinin azalması mümkün olacak.Zaman kayıpları azaltılacak. Dijitalleşme ve süreç iyileştirmeleriyle ihracatımızda kalıcı ve sürekli bir artış sağlanabilecek. Dolayısıyla, ihracatçılarımızın dünya pazarlarında rekabet gücü artacaktır” dedi.



4 MAYIS'TA HİZMETTE OLACAK


Şu anda ihracat işlemlerinin yaklaşık yüzde 35'inin mavi hatta işlem gördüğü bilgisini veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tek Pencere Sistemini hayata geçirmek için çok yoğun çalıştıklarını anlattı. Tüfenkci, bu kapsamda 19 bakanlık ile protokol imzaladıklarını, 4 Mayıs itibarıyla da bütün bakanlıkların Tek Pencere Sistemi ile yetki vereceğinin müjdesini verdi.



İç pazar ihmal edilmemeli


İhracatçıları dinleyen Bakan Tüfenkci de daralan küresel piyasalarda daha rekabet edebilir şekilde girilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tüfenkci, “O piyasalarda önünüzü açmamız ve uluslararası piyasalarda daha iyi rekabet edebilmeniz için çalışıyoruz. Bunun için bizim de size destek vermemiz lazım. Bizim dış pazarlarda güçlü olmamız için iç pazarda da dinamik olmalıyız. Asla iç pazarımızı ihmal etmemeliyiz” dedi.



İHRACATÇININ TALEPLERİ NELER?


* Gümrük İdareleri ve İhracatçı Birlikleri arasındaki bilgi akışının tek pencere sistemi çerçevesinde elektronik olarak sağlanmalı.


* Gümrük kapılarındaki altyapı eksiklikleri giderilmeli.


* Liman ücretleri konusundaki haksız uygulamalara son verilmeli.


* İhracat süreçlerinin iyileştirilmesi ve daha fazla kağıtsız ortamda işlem yapılabilmesi sağlanmalı.


* Kırmızı hat uygulamaları


asgari düzeye indirilmeli.


* Gümrüklerde 7/24 çalışma esasına geçilmeli.


* Fazla mesai ücretleri ihracatçılarımız tarafından karşılanmamalı.


#İhracatçılar
#Bülent Tüfenkci
8 yıl önce