|

Teknoloji üreten KOBİ’ye özel destek

Ekonominin en önemli kaldıraçlarından biri olan KOBİ’lere verilen destekler nitelikli hale getiriliyor. Üretim yapan herkesin Türkiye için kıymetli olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Teknolojik ürün odaklı yatırım yapmak isteyen KOBİ’lerimizin finansmana erişimini kolaylaştırıyor, yerli üretim yapmalarını teşvik ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:37 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
KOBİ’lerin gelişmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için hükümet destekleri sürüyor.
KOBİ’lerin gelişmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için hükümet destekleri sürüyor.

Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük bir rol oynuyor. Bu gerçeğin öne çıktığı Türkiye’de de KOBİ’lerin gelişmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için hükümet destekleri sürüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara'da düzenlenen 4. Kolejli İş Dünyası Zirvesi’nde KOBİ'lerin önemine dikkat çekti. Aldıkları öncü göstergelere göre ülke ekonomisinin üçüncü ve dördüncü çeyrekte daha güçlü performansla büyümeye devam edeceğini belirten Özlü, “Yüzde 5’lerdeki büyüme Türkiye’ye yetmez. Türkiye’nin daha fazla büyümesi lazım” dedi.

HEDEFE ULAŞILDI

Özlü; üretim yapan, istihdam oluşturan, kazancının vergisini ödeyen, risk alan herkesin Türkiye için son derece kıymetli olduğunu söyedi. Girişimcileri ekonominin bel kemiği olarak gördüklerini aktaran Özlü, “Bir ülkede emek, sermaye ve toprak var diye kalkınma olmaz. Girişimci varsa kalkınma olur. Bu nedenle, planlanan bütün ekonomi politikalarının hedefi, girişimcinin önündeki engelleri kaldırmaktır” dedi.

1 MİLYONLUK ÖDEMEYE 8 BİN PROJE BAŞVURUSU

Özlü, hükümetin bugüne kadar sağladığı desteklerin hedefine ulaştığını, ekonomiye ciddi katkılar sunduğunu ve piyasayı canlandırdığını ifade etti.Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla bir ay içinde açıklanan KOBİ Gelişim Destek Programı’yla (KOBİGEL) üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin payının artırılması için proje teklif çağrısına çıktıklarını belirten Özlü, KOBİGEL kapsamında, proje başına 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira destek verdiklerini, şu ana kadar 8 bin proje başvurusu aldıklarını dile getirdi. KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programını’nın da önceki gün açıklandığını anımsatan Özlü, “Bu önemli destek programında esas olarak, teknolojik ürün odaklı yatırım yapmak isteyen KOBİ’lerimizin, finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz, yerli üretim yapmalarını teşvik ediyoruz” diye konuştu. Özlü, mesleki eğitimi özendirecek projeleri de hayata geçirdiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol çerçevesinde, ülkedeki 301 organize sanayi bölgesinin tamamında teknik kolej açmayı hedeflediklerini dile getirdi.

GİRİŞİMCİYE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Türkiye ekonomisiyle siyasetinin güçlü ve istikrarlı olduğunu vurgulayan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: Özlü, yüksek teknolojili üretimin önemine dikkati çekerek, ülke ihracatının ithalata bağımlı olduğunu söyledi. Özlü, “Türkiye’nin teknoloji açığının kapanmasında siz değeri girişimcilere büyük görev düşüyor. Sizlerden yüksek teknolojiye yatırım yapmanızı, yüksek teknolojili ürünler üretmenizi bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

  • Masraflar devletten
  • Bakan Faruk Özlü, KOSGEB eliyle yılda 1,1 milyar lira destek verdiklerini belirterek; “KOSGEB desteklerini daha çok teknolojik ürün üreten KOBİ’lere ve imalat sanayisine yönlendireceğiz. 1,1 milyar lirayı birden yönlendirmesek de gelecek yıl en az yarısını imalat sanayimize yönlendireceğiz. Ar-Ge yapmış teknolojik ürün ortaya koymuş fakat ticarileştirilmesinde sıkıntı yaşayan KOBİ’leri destekleyeceğiz” dedi. İthal ürünleri yerli olarak üretmek isteyen girişimcilerin bir defalık masraflarını karşılayacaklarını anlatan Bakan Özlü; “Bu ürünlerin piyasaya girmesine, pazarda yer tutmasına destek olacağız" diye konuştu.
#Teknoloji
#KOBİ
#Teşvik
#Faruk Özlü
6 yıl önce